Állami támogatás

Állami támogatáshoz számos formában hozzájuthat egy vállalkozás. A pályázatok mellett a kedvező kamatozású hiteleknek, az olcsóbb hitelgaranciának, sőt a tőkefinanszírozásnak is lehet állami támogatástartalma.

Amikor állami támogatások kerülnek szóba, a legtöbben a vissza nem térítendő támogatásokra, azaz pályázatokra gondolnak. És valóban a „legintenzívebb” állami segítséget ezek jelentik: az állam véglegesen átadott, azaz vissza nem fizetendő pénzekkel igyekszik előmozdítani az olyan projekteket és tevékenységeket, melyeket fontosnak tart. A jelenlegi 2021–2027-es időszakban a vállalkozások számára a legtöbb lehetőséget a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) pályázatai jelentik.

Ugyanakkor a vissza nem térítendő támogatásokon túl kedvezményes feltételekkel kínált hitelek, hitelgarancia és tőkefinanszírozás is elérhető a vállalkozások számára. 

Amellett, hogy a felsorolt eszközök a vállalkozások fejlődését, illetve az ehhez szükséges források biztosítását igyekeznek elősegíteni, fontos közös jellemzőjük, hogy valamilyen szempontból mindegyik a piacinál kedvezőbb feltételeket kínál, és ez az állami hozzájárulásnak köszönhető. A vissza nem térítendő támogatások forrását zömében az EU, kisebb részben a hazai költségvetés biztosítja, a kedvezményes kamatozású hitelek alacsony kamatát állami kamattámogatás, a piacinál alacsonyabb hitelgarancia-díjat pedig állami díjtámogatás eredményezi.

Az állami támogatások nyújtásának feltételeit az EU nagyon alaposan szabályozza abból az alapértelmezésből kiindulva, hogy tilos olyan támogatást nyújtani, amely versenytorzító hatású lehet, azaz amely – egyszerűen megfogalmazva – egyes vállalkozásokat a versenytársainál kedvezőbb helyzetbe hoz. Ha azonban a támogatás bizonyos – előre szabályozott – jogcím alapján és feltételekkel kerül kifizetésre, akkor mentesül ez alól az általános szabály alól, és az EU nem tekinti (tiltott) állami támogatásnak.

Az, hogy valamely kedvezményes finanszírozási lehetőség milyen támogatási jogcím (vagy kategória) alá esik, azt is meghatározza, hogy mekkora a lehetséges támogatási intenzitás, azaz az igénybe vehető támogatás tényleges mértéke.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 7.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!