Díjtámogatás / Állami díjtámogatás

A vállalkozások hitelhez jutását elősegítő, elsőrangú fedezetnek minősülő hitelgarancia kedvező díjazása mögött a legtöbbször költségvetési/állami díjtámogatás is áll.

Az állami fejlesztéspolitika kiemelt célkitűzése a vállalkozások fejlődésének előmozdítása. Ehhez az állam nemcsak vissza nem térítendő támogatásokat, különféle kedvezményes hiteleket (más néven visszatérítendő támogatásokat), hanem fedezetként felajánlható kedvező feltételű hitelgaranciát is kínál.

A mikro-, kis- és középvállalkozások hitelei fedezeteként, állami viszontgaranciával (azaz állami készfizető kezességvállalással) kibocsátott hitelgarancia díja azáltal tud alacsonyabb lenni, hogy ún. költségvetési/állami díjtámogatás kapcsolódik hozzá. A költségvetési/állami díjtámogatás mértékét időről időre jogszabály határozza meg. 

A hitelgarancia fizetendő díját csökkentő költségvetési/állami díjtámogatás általában a teljes futamidő alatt fennáll, mértéke limitált és a teljes hitelösszeg százalékában meghatározott. A különféle kedvezményes hitelkonstrukciókhoz igényelhető hitelgaranciához társuló költségvetési/állami díjtámogatás mértéke konstrukciónként eltérő lehet.

Valamely hitelkonstrukcióhoz igényelhető hitelgarancia feltételeiről, így annak díjáról a hitelt nyújtó bank honlapján, esetleg a hitelgarancia-szervezetek (Garantiqa, illetve az agrárhitelek esetén az AVHGA) által közzétett ún. Hirdetményben, illetve Üzletszabályzatban célszerű tájékozódni.

A hitelgaranciához kapcsolódó költségvetési/állami díjtámogatás a hitelfelvevő vállalkozásnak de minimis jogcímen juttatott állami támogatásnak minősül, és vonatkoznak rá az EU állami támogatással kapcsolatos szabályai és előírásai. Az ily módon kapott támogatástartalmat a hitelgarancia-szervezet számolja ki és erről írásban tájékoztatja a vállalkozást – ez azért nagyon fontos, mivel az EU „de minimis” vagy magyarul csekély összegű támogatás szabálya korlátozza az egy vállalkozás számára adott időszak alatt nyújtható de minimis támogatások összegét.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 7.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!