Állami készfizető kezességvállalás

A felvett hitelt biztosító hitelgarancia mögé vállalt állami készfizető kezességvállalás csökkenti a hitelgarancia-szervezet és a hitelnyújtó kockázatát, és legtöbbször a hitelfelvevő vállalkozás által fizetendő hitelgarancia-díjat is.

A hitelgarancia lényege, hogy „kisegíti” a fedezethiányos, ám hitelt felvenni szándékozó vállalkozásokat, egyben csökkenti a hitelt nyújtó pénzügyi intézmények kockázatát. A vállalkozás a hitelkonstrukciók leírásánál találja meg, hogy biztosítékként hitelgarancia kapcsolódik-e az adott hitelhez. Mivel a vállalkozások jelentős része általában fedezethiánnyal küzd, általánosan érvényes tanács, hogy érdemesebb azokat a konstrukciókat választani, amelyekhez hitelgarancia „jár”.

A válasz egyszerű: amennyiben a hitelgarancia-szervezet mikro-, kis- és középvállalkozások hiteléhez vállal kezességet, úgy rendszerint az állam készfizető kezesként „beáll” az ügylet mögé. Azaz, ha a vállalkozás nem fizet a bankjának és helyette a hitelgarancia-szervezetnek kell helyt állnia, a hitelgarancia-szervezet nemcsak a vállalkozás felé fogja tudni érvényesíteni a követelését, hanem az államtól is kérheti annak megfizetését. 

Azért természetesen az állami kockázatátvállalás sem teljes mértékű: az állami viszontgarancia a hitelgarancia-szervezet kötelezettségvállalásának 80-90%-át biztosítja.

A mikro-, kis- és középvállalkozások hitelfelvételéhez állami viszontgaranciával (azaz állami készfizető kezességvállalással) kibocsátott hitelgarancia díja is alacsonyabb: jogszabályban meghatározott mértékű ún. költségvetési díjtámogatás kapcsolódhat hozzá. 

Emiatt a hitelgarancia állami támogatásnak minősül, és vonatkoznak rá az EU állami támogatással kapcsolatos szabályai és előírásai: így a kisvállalkozások esetében talán legáltalánosabb „de minimis” szabály is.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 7.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!