COSME / Egységes Piac Program

A COSME, illetve 2021-től az Egységes Piac Program az egyik legismertebb, közvetlenül Brüsszelből irányított vállalkozásfejlesztési program.

Az uniós támogatást kínáló programok nagyobb részét az adott EU-tagországban (nálunk ezek az ún. operatív programok), egy részét pedig közvetlen Brüsszelben hirdetik meg. A vállalkozásfejlesztés területén az elmúlt évek során az egyik legismertebb ilyen program a COSME (Competitiveness of Entreprises and Small and Medium-sized Entreprises) volt. A COSME célja a vállalkozások és kkv-k versenyképességének erősítése volt, ehhez 2014–2020 között mintegy 2,3 milliárd euró költségvetés állt rendelkezésre.

2021-től kezdve a COSME nem mint önálló program jelenik meg, hanem integrálódik az egységes piacot és a vállalkozások versenyképességét támogató ügynökség (Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Ügynökség, EISMEA) tevékenységei közé. Utódprogramja a 4,2 milliárd euró költségvetésű ún. Egységes Piac Program (Single Market Program), mely többek között a vállalkozások finanszírozáshoz jutását, piacra lépését, a vállalkozói készségek fejlesztését is támogatja különféle eszközökkel.

A közvetlen vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázati lehetőségekről az EISMEA honlapján keresztül lehet tájékozódni.

Emellett a hazai pénzintézeti rendszer is részt vesz a hitel, a hitelgarancia, illetve tőkebefektetés formájában elérhető  közvetlen EU-s források „terítésében”. Az itthon elérhető COSME-lehetőségekről, a programban résztvevő pénzügyi közvetítőkről, illetve a finanszírozás alapvető jellemzőiről további információ ezen a weblapon érhető el.

Az ún. „COSME hitelgarancia” a megszokottnál gyakran kedvezőbb feltételeket kínál: akár 90%-os kezességet biztosít a vállalkozások hitelei mögé és az agrárium, valamint az export ágazatok vállalatai számára is korlátozás nélkül elérhető. A COSME hitelgarancia ráadásul nem minősül állami támogatásnak, így akár olyan cégek is igénybe vehetik, amelyek már kihasználták a „de minimis” támogatási keretüket (erről részletesebben itt lehet tájékozódni).

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 7.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!