Uniós támogatás

EU-tagállamként az uniós költségvetés terhére többféle csatornán keresztül és számos formában érkezik uniós támogatás a hazai vállalkozásokhoz.

Magyarország az Európai Unió tagjaként része az EU költségvetésének is, mely a tagállamok összesített éves nemzeti jövedelmének valamivel több, mint 1%-át teszi ki. Az EU bevételei elsősorban a tagállamok (nemzeti jövedelemmel arányos) hozzájárulásaiból, illetve vámokból és fogyasztási adókból származnak. Az EU ezeket a bevételeket arra használja, hogy eredményeket érjen el ott, ahol a tagországok egyenként kevesebbre jutnának. Ide tartozik például a vidékfejlesztés, az elmaradott régiók felzárkóztatása vagy a kutatás-fejlesztés támogatása.  

Az uniós költségvetés mintegy fele az úgynevezett Európai Strukturális és Beruházási Alapokon (elsősorban az Európai Regionális Fejlesztési Alap [ERFA], az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap [EMVA] és az Európai Szociális Alap [ESZA]) keresztül áll a tagországok, így például Magyarország rendelkezésére. 

A tagországokra jutó közvetett – azaz az Európai Strukturális és Beruházási Alapokból lehívható – források tervezett felhasználását hétéves stratégiai dokumentumok, a 2014–2020-as ciklusban Magyarországon a Széchenyi 2020 rögzítik.

A hétéves stratégia megvalósítását részletezik az ún. operatív programok, melyek adott szakterületre fókuszálnak, közéjük tartozik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP PLUSZ). A programokat nagyobb részben az EU, kisebb részben a magyar kormány közösen finanszírozza.

A hazai intézményrendszeren keresztül elérhető uniós támogatás vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázatok, kedvezményes feltételekkel kínált visszatérítendő támogatások (hitelek, kölcsönök), vagy akár tőkefinanszírozás formájában jut el a hazai vállalkozásokhoz.

Emellett elérhetők közvetlen brüsszeli kifizetésű programok is. A vállalkozásfejlesztés területén a legismertebbek a Horizot Európa, az EU 2021–2027-re szóló kutatási és innovációs programja és a COSME utódprogramja, az ún. Egységes Piac Program. Ezek a programok a nagyobb, innovatív vállalkozások komplexebb, nemzetközi szinten értelmezhető projektjeihez kínálnak pénzügyi forrásokat. A közvetlen brüsszeli programokról további információ ezen a honlapon érhető el.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 7.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!