Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program / GINOP

A GINOP, azaz Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a 2014–2020-as időszakban a Közép-magyarországi régión (KMR) kívüli területekre vonatkozó vállalkozás- és gazdaságfejlesztési pályázatokat foglalta keretbe.

Az állami fejlesztéspolitika kiemelt célkitűzése a vállalkozások fejlődésének előmozdítása és ehhez az állam – zömében EU-s forrásokra támaszkodva – vissza nem térítendő támogatásokat is kínál a cégek számára. 

A pályázati források az EU által meghatározott hétéves fejlesztési ciklusokhoz igazodva állnak rendelkezésre. Az EU-s források felhasználása ún. operatív programok, illetve az általuk meghatározott ún. prioritások szerint történik. 

A 2014–2020-as időszak fő célkitűzése a magas hozzáadott értékű termelésen és a foglalkoztatás bővülésén alapuló fenntartható gazdasági növekedés elérése volt. 

A gazdaságfejlesztést szolgáló pályázatokat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) foglalta keretbe. A GINOP azokat a projekteket támogatta, amelyek megvalósítására, azaz a támogatás felhasználására Magyarország területén a Közép-magyarországi régión (KMR) kívül kerül sor.

Minden operatív programon belül kiemelt fejlesztési célok (ún. prioritástengelyek) alá vannak besorolva az egyes pályázati lehetőségek. 

A GINOP-on belül a vállalkozások számára elsősorban a

  • GINOP 1. Kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása
  • GINOP 2. Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció
  • GINOP 5. Foglalkoztatás

prioritásai alatt meghirdetett pályázatok lehettek érdekesek. Ezeket a pályázati azonosító kód első számjegyéről lehetett könnyedén felismerni (pl. egy GINOP 1.X.X kóddal ellátott pályázat a GINOP első prioritása alá tartozik).

Természetesen minden pályázat más és más lehetőségeket kínál, de a tapasztalatok alapján elmondható, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások által elnyerhető támogatás összege céltól függően széles skálán mozgott, lehetett egy-két, de akár több százmillió forint is. A támogatás projekt összköltségéhez viszonyított mértéke ritkán ment 50% fölé, a 100%-ot kivételes esetekben, legfeljebb a foglalkoztatással kapcsolatos projekteknél érte el.

A támogatott beruházás vonatkozhatott technológiai korszerűsítésre, eszköz- és kapcsolódó licenc-, know-how-beszerzésre, infrastrukturális és ingatlanberuházásra, információs és kommunikációs technológiák (IKT) fejlesztésére. De volt támogatás akár új vállalkozás indítására, innovációs tevékenységre, piacra jutáshoz, vállalati HR-fejlesztésre vagy éppen tanácsadás igénybevételére is. 

Általában a támogatásért cserében – a projekt megvalósításán túl – kötelező vállalásokat is kellett tenni, melyek többnyire a foglalkoztatással, esetleg a vállalkozás által elért árbevétellel, eredménnyel voltak kapcsolatosak. 

A GINOP és a következő időszakra vonatkozó GINOP Plusz nyitott pályázatairól a legcélszerűbb a www.palyazat.gov.hu oldalon kezdeni a tájékozódást: itt a Pályázatok menüpontra kattintva – különböző szűrőfeltételek beállításával vagy éppen anélkül – érhetők el az aktuálisan nyitva álló pályázati lehetőségek. 

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 8.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!