HR / Human resources / Emberi erőforrás

Egy vállalkozás üzleti és szakmai céljainak eléréséhez szakemberek összehangolt munkájára van szükség. A HR feladata, hogy ehhez a megfelelő mennyiségű és minőségű kompetencia (tudás és tapasztalat) meglétét biztosítsa. Ez a megfelelő szakemberek megkeresését, alkalmazását, munkájuk szervezését, javadalmazásukat és fejlesztésüket igényli.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Toborzás Munkakör / Munkaköri leírás HR-terv

A HR terület feladataival minden cég – a legkisebbtől az óriásvállalatokig – találkozik, ha nem így hívják ezt a munkát, akkor is. Egy pár fős vállalkozáshoz is szükség van munkatársakra, és közülük természetesen a lehető legjobbakat szeretné mindenki megtalálni a toborzás során. A munkatársak munkáját meg is kell szervezni, azaz megmondani, kinek mi a pontos feladata, azt hogyan, kivel, milyen munkamegosztásban végezze: ezt a munkakörök meghatározásával tudjuk pontosan kijelölni. 

Mi is részleteiben a HR dolga? Ahogy egy ház felépítéséhez is szükségesek pontos, rajzokban is megjelenített, papírra vetett tervek, úgy egy vállalkozás építésénél (vagy bővítésénél, esetleg átépítésénél) is szükség van tervezésre, és nem csak üzleti vagy pénzügyi tervekre, hanem HR-tervezésre is. 

Ezt nagy vonalakban az alapítók, tulajdonosok legtöbbször tudják az első pillanattól kezdve, azaz nagyjából sejtik, hogy ahhoz, hogy az üzleti célokat elérjék, körülbelül milyen tudásokkal rendelkező, milyen létszámú csapatra lesz szükségük. A pontos megvalósításban azonban ez gyakran már nem elég, ott tudatos HR-szakmai munkára van szükség. 

Ha megvan a terv, hogy milyen feladatokra, munkakörökbe, milyen követelmények alapján kiválasztott emberekre lesz szükség, indulhat a toborzás, a megfelelő munkatársak kiválasztása. Ez egy hosszabb és sokszor bonyolult folyamat, és mert fontos döntést készít elő, nagyon jól megválasztott eszközökkel érdemes végezni. 

Segítenek ebben az ún. job-site-ok, olyan felületek, ahol a munkát keresők gyakran körülnéznek, feltöltik az önéletrajzukat, illetve látják a munkaerőpiac kínálatát, ügyes keresőprogramok segítségével pontosíthatják az elvárásaikat, sőt akár online-interjúk, tesztek elvégzésére is bejelentkezhetnek.

Egy jól átgondolt vállalkozásban az elvégzendő feladatok és folyamatok, a munkatársak és a köztük való együttműködés a céloknak megfelelő szervezeti struktúrában valósulnak meg, amit egy szervezeti ábra mutat be jól érthető módon.

Fontos lépés a munkaszerződések vagy megbízási szerződések előkészítése és megkötése is.  Ezek tartalmát a HR, formáját pedig jogász segítségével állítjuk össze, de a neten sok segítséget találunk kész szerződések mindenféle fajtájára is. A munkaszerződésbe már bekerül, így előtte meg kell határozni és az új munkavállalóval meg kell egyezni javadalmazásának formájában és mértékében, azaz hogy mennyi pénzt és juttatást kap a munkájáért.

Amellett hogy egy-egy szakember pontosan mit csinál a vállalkozásban, nagyon fontos az is, hogy hogyan csinálja azt. Ehhez fontos a feladatok kiadása mellett a teljesítések értékelése és a munkavállalók motiválása is. 

Olyan cégeknél, ahol a kollégák egy része otthon dolgozik, azt, hogy hogyan osztja be az idejét, hogyan kapcsolódik be a közös munkába, hogy ellenőrzik vagy hogyan számolják el az otthoni munkaórákat, külön home-office szabályzatban rögzítik.

A nagyobb vállalatok (általában 40-50 fő felett) önálló, csak a HR-rel foglalkozó szakembert alkalmaznak, a kisebbeknél legtöbbször a vezetők közül valaki, leginkább az első számú vezető az, aki a HR-feladatokkal is foglalkozik. Sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy ha nem is tudnak erre főállású HR-vezetőt alkalmazni, a tervezés, a „beszerzések”, az építkezés, a rendszerek, a szervezeti struktúra felállításának idejére (3-6 hónapra) megbíznak egy külső HR-szakértőt, aki ezeket előző tapasztalatait és speciális tudását felhasználva hatékonyan elvégzi.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!