Követelményprofil

Egy munkakör betöltéséhez szükséges követelmények listája: röviden ez a követelményprofil.

Éppúgy, mint a marketing esetében, amikor cégünk célcsoportját perszónákkal akarjuk jobban megismerni, az új munkatársak keresésekor is az elérendő jelöltekről érdemes „fantomképet” rajzolni: képzeljük el egy külső partner, egy majdani vásárló vagy a vállalkozás más vezetőjének, tulajdonosának a szemével, ki hogyan festene egy adott pozícióban. 

Amellett, hogy pontosan ismerjük a munkakört, ahova új kollégát keresünk, végig kell gondolni a leendő munkatárs egy napját is: milyen feladatok teszik ki munkája nagy részét és melyek lesznek azok, amelyekkel ritkábban találkozik, de nagyon fontosak. 

Milyen képességekre, tapasztalatokra lesz valóban szüksége e feladatok sikeres ellátásához? Kell valamilyen végzettség, nyelvtudás vagy van valamilyen egyéb elvárás? Van-e olyan speciális tudás, ami mindenképpen szükséges?  

Kikkel fog együtt dolgozni cégen belül és azon kívül, hogy az irodában vagy home-office-ban fog-e dolgozni? Hogyan kell kommunikálnia, ha fizikailag el is választva a többiektől, mennyire tud másokkal együttműködni, mennyire fontos a munkájában az elmélyültség, a precizitás, önállóan kell-e dolgoznia vagy szükséges, hogy folyamatosan csapatban dolgozzon, kérdezhessen, ellenőrizzék, folyamatosan motiválják?

Mindezeket cégünk HR-működésének megkönnyítésére érdemes az egyes munkakörökhöz írásba is foglalnunk: ezek lesznek az úgynevezett követelményprofilok, azaz olyan leírások, melyeknek minden olyan fontos, az adott munkakör betöltéséhez szükséges elvárást és feltételt tartalmazniuk kell, amely a pozíció sikeres betöltéséhez elengedhetetlen.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!