Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program / VEKOP

A VEKOP, azaz Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, a 2014–2020-as időszakban a Közép-magyarországi régióban (KMR) felhasználható vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázatokat foglalja keretbe.

A vissza nem térítendő támogatásokat is kínáló pályázati lehetőségek az EU által meghatározott hétéves fejlesztési ciklusokhoz igazodva állnak rendelkezésre. Az EU-s források felhasználása ún. operatív programok, illetve az általuk meghatározott ún. prioritások szerint történik. 

A VEKOP azokat a projekteket támogatja, amelyek megvalósítására, azaz a támogatás felhasználására Magyarország területén a Közép-magyarországi régióban (KMR) kerül sor. A KMR régión kívül megvalósított projektekre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatai vonatkoznak.

Minden operatív programon belül kiemelt fejlesztési célok, ún. prioritástengelyek alá vannak besorolva az egyes pályázati lehetőségek. 

A KMR régióban projektet megvalósító vállalkozások számára elsősorban a

  • VEKOP 1. Vállalkozások versenyképességének javítása
  • VEKOP 2. Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció
  • VEKOP 8. Foglalkoztatást szolgáló programok

prioritásai alatt meghirdetett pályázatok lehetnek érdekesek. Ezeket a pályázati azonosító kód első számjegyéről lehet könnyedén felismerni (pl. egy VEKOP 1.X.X kóddal ellátott pályázat a VEKOP első prioritása alá tartozik).

A pályázatok keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások által elnyerhető támogatás összege céltól függően széles skálán mozoghat, lehet egy-két, de akár több százmillió forint is. A támogatás projekt összköltségéhez viszonyított mértéke ritkán megy 50% fölé.

A támogatott beruházás vonatkozhat technológiai korszerűsítésre, eszköz- és kapcsolódó licenc-, know-how-beszerzésre, infrastrukturális és ingatlanberuházásra, IKT fejlesztésre, de elérhető támogatás akár új vállalkozás indítására, innovációs tevékenységre, piacra jutáshoz, vállalati HR-fejlesztésre, vagy éppen tanácsadás igénybevételére is. 

Általában a támogatásért cserében – a projekt megvalósításán túl – kötelező vállalásokat is kell tenni, melyek többnyire a foglalkoztatással, esetleg a vállalkozás által elért árbevétellel, eredménnyel kapcsolatosak. 

A még nyitva lévő, így pályázható konstrukciókról a legcélszerűbb az állami pályázati oldalon kezdeni a tájékozódást. Itt a Pályázatok menüpontra kattintva – különböző szűrőfeltételek beállításával vagy éppen anélkül – érhetők el az aktuálisan nyitva álló pályázati lehetőségek. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!