IKT / Információs és kommunikációs technológiák

Az IKT gyűjtőnév alatt a kommunikációs folyamatokat támogató szoftver, hardver és egyéb kommunikációs technológiák összességét értjük.

Az IKT az információ- és a kommunikációközlést, -feldolgozást, -áramlást, -tárolást, -kódolást elősegítő, gyorsabbá, könnyebbé és hatékonyabbá tevő eszközök, technológiák, szervezési, tevékenységek, innovatív folyamatok összesége. 

Az IKT jelentősége a 21. század információs társadalmában már-már közhelynek számít: az otthoni vagy távmunkától az e-közigazgatáson át az e-bankolásig egész életünket átszövik az információs technológiák. Mára szinte nincs olyan gazdasági ágazat, amelynek területén működő cégeket ne érintenék.

És hogy mi köze az IKT-nak a vissza nem térítendő támogatásokhoz? Egyfelől a vállalkozások önálló IKT-fejlesztései külön prioritást kaptak a hazai operatív programokon belül (GINOP, VEKOP 3. IKT Infokommunikációs fejlesztések), másrészt a legtöbb vállalkozásfejlesztési pályázat elszámolható költségei között is általában előkelő helyen szerepelnek – az eszközbeszerzések részeként – az IKT beszerzések. 

Átalában nemcsak maga az eszközbeszerzés (pl. hardver, hálózati, telekommunikációs eszközök stb. vétele), hanem különféle, az eszközök üzemeltetéséhez, működtetéséhez szükséges szolgáltatások vásárlása (pl. honlapfejlesztés és -karbantartás, üzleti felhőszolgáltatás stb.) is elszámolható. Az elszámolhatóság feltétele, hogy kizárólag új eszközök, technológiák beszerzése valósuljon meg.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!