Garantiqa / Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

A Garantiqa a hazai kkv szektor finanszírozásának egyik legfontosabb szereplője, mára minden ötödik kkv-hitelhez kapcsolódik a Garantiqa kezességvállalása.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Hiventures MFB Csoport MFB Invest Zrt.

Az MFB Csoport tagjaként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vállalati hitelhez, garanciához, lízing- és faktoring ügyletekhez vállal kezességet. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az adós nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, úgy helyette fizet a pénzügyi intézménynek. 

A Garantiqa készfizető kezességvállalása lehetővé teszi, hogy olyan életképes kis- és középvállalkozások is forráshoz jussanak, amelyeknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, ezért hitelezésük túlzottan kockázatosnak minősülne. Fontos, hogy a Garantiqa a bankokkal áll közvetlen partneri kapcsolatban, a vállalkozások a bankok közvetítésével igényelhetik a kezességvállalást.

A Garantiqa tulajdonosa az MFB Bank, mely alapvetően különböző felhasználási célú és futamidejű hiteltermékeket, valamint az MFB Pontok hálózatán keresztül visszatérítendő európai uniós forrásokat kínál a hazai vállalkozások számára. 

A bank tulajdonában álló más intézmények – összefoglaló néven az MFB Csoport tagjai – több más finanszírozási eszközt is biztosítanak a hazai vállalkozásoknak, így a kockázatitőke-befektetésekre szakosodott Hiventures, illetve az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., a faktoring tevékenységet kínáló MKK Magyar Követeléskezelő Zrt., ingatlanok adásvételével, bérbeadásával, létesítményüzemeltetéssel foglalkozik az MFB Ingatlanfejlesztő Zrt., és a felsőoktatásban tanuló hallgatók megélhetési, tanulmányi költségeihez finanszírozást biztosít a Diákhitel Központ Zrt.

Az MFB Csoport az MFB Gazdaságélénkítő Program keretében közel 1500 milliárd forintos finanszírozási segítséget nyújt a hazai vállalkozások számára a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására.

A Garantiqa által kezelt Krízis Garanciaprogram 500 milliárd forintos hitelgarancia-program keretében a vállalkozások folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90%-os mértékű állami garanciavállalást. A garanciaprogramok kiegészítésére létrejött az MFB Vis Maior Garanciaprogram, amely 1 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!