Folyószámlahitel

A folyószámlahitel valójában nem hitel, hanem egy hitelkeret, egy állandó tartalék, amiből mindig a finanszírozáshoz szükséges mennyiség hívható le, vehető fel.

  • + Egyszerűen hozzáférhető.
  • + Annyit használunk fel belőle, amennyire szükség van.
  • + Van államilag támogatott verziója is.

  • - Könnyen abba a hiszembe ringat, hogy jól áll a cég.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Forrásbevonás Finanszírozás Vállalkozás életútja

Amikor egy bevétel nem érkezik meg időben vagy a cég működésének jellegéből fakadóan kódolva van a rendszerben, hogy a kiadások és a bevételek elcsúsznak egymáshoz képest, akkor könnyen késedelembe eshetünk valamelyik partnerünkkel szemben. Ennek – azaz a likviditási problémáknak az – elkerülésére szolgál a folyószámlahitel. 

A folyószámlahitel valójában egy rövid távú finanszírozási problémákra rendelkezésre álló hitelkeret, amiből mindig annyit hívunk csak le, amennyi éppen szükséges, és a bevételek befolyásakor jellemzően vissza is töltődik. Ha egy vállalkozás a folyószámlahitelét tartósan csaknem teljesen kihasználja, akkor vagy valamilyen másik hitel után kell néznie – mondjuk forgóeszközhitelt érdemes felvennie, vagy végig kell gondolnia, hogy a tevékenysége ténylegesen nyereséggel kecsegtet-e. 

A bankok a folyószámlahitel-keret nagyságát jellemzően az éves árbevétel 20 százaléka körül állapítják meg, ez azonban nagyban függ attól, hogy mennyire rendszeresek a cég bevételei, mennyire áll sok lábon a vállalkozás és biztosít-e valamilyen fedezetet. Ha a vállalkozás mögött van néhány éves banki múlt, akkor jó eséllyel számíthat folyószámlahitelre, pénzügyi múlt nélküli induló vállalkozás esetében azonban szinte kizárható ez a finanszírozási mód. 

A folyószámlahitelhez rendszerint készfizető kezességet is megkövetelnek a bankok, azaz elvárják, hogy a cég helyett bármikor a tulajdonos(ok) személyes vagyonát is bevonhassák a törlesztésbe. Ha nem hiszünk a cégünkben vagy tudjuk, hogy nagyon nagy kockázatokkal működik (pl. egy gyors növekedésű startup), akkor ez a feltétel riasztó is lehet, és inkább más finanszírozási formát (kockázati tőke vagy közösségi finanszírozás) érdemes keresnünk. 

Utoljára szerkesztve: 2022. május 29.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!