Induló vállalkozás / Kezdő vállalkozás

Nincs hivatalos definíció arra, hogy mit tekintünk induló vállalkozásnak. A statisztikák általában az aktívan megélt 3 üzleti évet szokták ilyen fordulópontnak tekinteni, a befektetők viszont inkább arról beszélnek, hogy ekkor alakul ki a csapat, alakulnak ki a folyamatok és a felelősségi viszonyok.

A kezdő, avagy induló vállalkozásnak nincs kőbe vésett definíciója, a pályázati kiírások és a befektetők gondolkodása sem egységes ezzel a fogalommal kapcsolatban. Ha statisztikákat nézünk, általában ilyen mondatokat találunk: „az induló vállalkozások 90 százaléka nem éli meg a 3. évet.” Ez persze ijesztő, de nem biztos, hogy egy önkényesen kijelölt időtartam adja meg a helyes definíciót. 

A befektetők általában nem is erre kíváncsiak, sokkal inkább a cégek szervezettségét, vezetését és működésük skálázhatóságát veszik figyelembe. Az induló vállalkozások jellemzője ugyanis, hogy lelkesedésből alapítják őket, és ez még akkor is igaz, amikor felkészült emberek döntenek úgy, hogy céget alapítanak, komoly üzleti, pénzügyi, vagy éppen marketingtervet készítenek és világos elképzelésük van a jövőről. 

Még ekkor is igaz ugyanis, hogy a vállalkozás első évei a folyamatos alkalmazkodásról, a tervektől való eltérésekről, nem várt nehézségekről szólnak. Valóban sok vállalkozás elbukik ezen, de amelyek túlélnek és növekednek, azoknak közös jellemzőjük, hogy a növekedés közben egyben professzionalizálni is kell a működésüket. 

Egy vállalkozás életútján ez az az időszak, amikor háttérbe szorulnak az emberi kapcsolatok, kiderül, hogy az induló csapatból ki nem alkalmas a munka elvégzésére, kire terhelődnek át a többiek feladatai, és végül megszületik az elhatározás, hogy tisztázzuk a szerepeket, találjuk meg a megfelelő embereket a megfelelő feladatokra, írjuk le világosan, hogy ki miért felelős, ki kinek riportál, és általában hogyan lehet hatékonyan együttműködni. Ez pedig nem köthető egyértelműen a működési időhöz, van, ahol hamarabb, van, ahol később történik meg.

Az üzleti angyalok, inkubátorok esetében még elfogadható, ha a cég (illetve alapítói) még nem jutott túl ezeken a feladatokon, a kockázatitőke-cégek azonban már azokat keresik, akik már maguk mögött hagyták ezeket a nehézségeket (ahol ez még nem történt meg, ott sokkal nagyobb a befektetési kockázat, nagyobb a csőd esélye, ezért kerülik sokan az ilyen értelemben teljesen induló vállalkozásokat). 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!