Inkubátor / Inkubátorház / Inkubáció

Az üzleti és technológiai inkubátorok irodai férőhelyet, komplex szolgáltatásportfóliót, szakmai, üzleti támogatást, de akár befektetést és globális kapcsolatrendszert is nyújtanak a kezdő startup vállalkozások számára.

Az inkubáció és az azt végző inkubátorok a startup ökoszisztémán belül alapvetően a korai befektetési fázisban lévő innovatív startupoknak ajánlottak. (A későbbi fázisú, már jórészt működő termékkel vagy prototípussal rendelkező startupok számára inkább az akcelerátorok szolgáltatásai az elsődlegesek.)

Mivel általában a cég alapításakor csupán néhány ember dolgozik az induló vállalkozásban, ezért sok olyan terület van az operációban, amelyben – ellentétben a családi, baráti finanszírozással – egy inkubátor sokat tud segíteni. Ilyen például az irodaszolgáltatás, amelyhez kedvező áron jutnak a startupok, pénzügyi és könyvelési segítség, jogi és szabályozási háttértámogatás. 

Ezenkívül az inkubátorok tanácsadást nyújtanak üzletfejlesztésben, üzleti etikettben és a menedzsmentkoordinálásban, mentorálás keretei között fejlesztik a startupok prezentációs képességeit, összekötik a megfelelő befektetőkkel és stratégiai partnerekkel. 

A cég gyors növekedése érdekében a teljes kapcsolati hálójukat a startupok rendelkezésére bocsátják, hogy nemzetközi tapasztalataik és kapcsolataik révén segítsenek az általuk arra érdemesnek tartott induló vállalkozásokból olyan sikeres cégeket felépíteni, amelyek képesek a nemzetközi piacokon való megjelenésre, gyors növekedésre és alkalmasak további kockázati tőkebefektetésekre.

Az inkubátorok gyakran jelentős hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is, és havi, vagy akár heti rendszerességgel szerveznek összejöveteleket, előadásokat és egyéb programokat. Sok inkubátorház olyan formában fektet be a vállalkozásokba, hogy infrastruktúráért, illetve a fent említett szolgáltatásokért cserébe tulajdonrészt kér az életciklusa legelején lévő cégben.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 24.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!