Akcelerátor / Akceleráció

Az akcelerátorok olyan cégekbe való befektetésre és azok támogatására szakosodtak, amelyek még a piacra lépés előtt vagy az első, második működési évükben vannak.

Egy startup vállalkozás életútjának elején az első külső segítséget az inkubátoroktól kaphatja. A későbbi fázisú, már működő termékkel vagy prototípussal rendelkező startupok számára az akcelerátorok jelentik a megfelelő partnert a startup ökoszisztémán belül, akik segítik, gyorsítják a megfelelő működési modell kialakulását. E cégek életciklusuknak ezen időszakában válnak először alkalmassá üzleti angyal vagy magvető tőke bevonására. 

Az akcelerációs program célja, hogy a startupok a lehető leghamarabb gyors növekedési pályára lépjenek  (akceleráció = gyorsulás, gyorsítás) és olyan piacismeretet, kapcsolati hálót szerezzenek a program során, amely mind a termékfejlesztésben, mind az üzletfejlesztésben, mind a hatékony piacra jutásban segíthet  nekik. 

Egy ilyen program fontos eleme a mentorok bevonása, akik szakmai tudásukkal és korábbi tapasztalataikkal rendkívül sok és hasznos tanácsot nyújtanak az akcelerátor programban résztvevő vállalkozások vezetőinek. Kulcsfontosságú az is, hogy az akceleráció során milyen nagyvállalatokkal, befektetőkkel tudnak találkozni, mert a megfelelő partnerek megszerzése és a finanszírozás megteremtése nagymértékben befolyásolja a startupok jövőjét.

Az úgynevezett „seed akcelerátorok” a program indulásakor 20–50 ezer USD, azaz 6–30 millió forint közötti befektetést adnak a kiválasztott cégeknek, amelyet azok általában az operáció kialakítására és további fejlesztésre költenek.

Az akcelerátorokhoz való jelentkezés a legtöbb esetben nyitott, bármilyen innovatív startup számára elérhető, viszont a verseny hatalmas, főleg a nemzetközileg elismert akcelerátor programokban. Fontos, hogy egy ilyen program során az akcelerátorok a vállalkozási ötletet megvalósító csapatokra koncentrálnak és nem az egyénekre. 

A program általában 3-4 hónap hosszúságú, az időszak végén pedig az akcelerációban „végzett” startupok bemutatkozhatnak egy demo napon vagy vásáron – így felkeltve a nagyobb összegű befektetésekben gondolkodó kockázatitőke-társaságok figyelmét.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 24.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!