3F / Family, friends, fools / Család, barátok, bolondok

Egy kezdő cég finanszírozásában gyakran komoly részt vállalnak nem professzionális befektetők is: a család, a barátok azonban másként tekintenek egy üzleti ötletre, ami komoly kockázatokat is rejthet.

Teljesen természetes, hogy egy vállalkozás életútjának különböző szakaszaiban különböző finanszírozási forrásokkal számolhat, hiszen ahogy telik az idő, úgy egyre több ismeret, adat, referencia lesz az adott cég működéséről – ami minden független finanszírozó partner számára alapvető a finanszírozási döntés meghozatalához.

De valahol el is kell kezdeni az egészet, egy még csak tervezett vagy frissen megalapított vállalkozás még nem rendelkezik ilyen történettel. A legtöbb vállalkozás így a tulajdonos saját pénzügyi forrásaira (és természetesen tudására, ötletére, elképzeléseire, ambícióira) alapozva indul. Ebben a körben az alapító saját megtakarításai mellett esetleg a család, barátok segítségére is számíthat.

Ez eddig rendben is van, de fontos tisztán látnunk a baráti, családi finanszírozásban rejlő kockázatokat is. Szüleink, barátaink nem profi befektetők: jó eséllyel nem készítettek vagy bíráltak el százszámra üzleti terveket, nem láttak közvetlen közelről nagy számban vállalkozói sikertörténeteket és bukásokat, nincsenek tisztában a pénzügyi tervezés, a cash-flow részleteivel, a skálázhatóság jelentőségével, ahogy a szerzői jogok vagy a márkaépítésben rejlő kockázatok felmérése is messze áll tőlük.

Ők gyakran érzelmileg motivált, a banki hitelezés vagy a kockázati tőke és a startup ökoszisztéma más szereplőinek szempontrendszerétől teljesen idegen finanszírozási döntéseket is meghoznak, aminek negatív következményeit ők és maga a vállalkozás is megszenvedheti majd. Ez a jelenség sajnos nem egyedi, annyira nem, hogy ezt hívjuk a 3F – azaz a család, barátok, bolondok – finanszírozásnak.

És hogy mit tehetünk ellene? Egyrészt maradjunk objektívek, és még ha nem is igényli tőlünk családunk, akkor is készítsünk rendes üzleti tervet, amiből kiderül, hogy van-e tényleges esély a befektetés megtérülésére vagy a kölcsön visszafizetésére. Másrészt minden ilyen jellegű finanszírozás előtt tegyük fel magunknak a kérdést: ismerve a saját vállalkozásunk kockázatait, könyvelési, működési fegyelmét, anyagi helyzetét, adnánk-e kölcsön magunknak?

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!