Duration / Duráció / Átlagidő

A duration – azaz az átlagidő – segít a befektetőnek összehasonlíthatóvá tenni különböző lejárati idejű vagy beváltási időre szóló kötvényeket.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Kibocsátó Államkötvény Diszkontálás

A duráció az angol duration (időtartam) szó magyarított változata, a tőkepiacon egy adott fix kamatozású értékpapír kifizetéseihez kapcsolódó hátralevő futamidők átlagával írja le jellemzően kötvények vagy egyéb hiteleszközök kamatérzékenységét, azaz a piaci kamatváltozás okozta kötvényérték-változást.

Ez így elég rémesen hangzik, kezdjük tehát az elején egy példával. 

Vegyünk két, egyaránt 1000 forint névértékű, évente kamatot fizető kötvényt, melyeknek éves kamata 5 százalék. A különbség köztük legyen az, hogy az egyiknek 2, míg a másiknak 10 éves lejárata van. Ez esetben hiába azonosak a kötvények egyéb alapparaméterei, a kétéves lejáratú kötvény átlagideje (azaz a kamatfizetésekig hátralévő futamideje) alacsonyabb lesz és ebből következően a benne megtestesülő kamatkockázata is alacsonyabb.

Az átlagidő tehát nem egyenlő a kötvény lejárati idejével, bár mindkettőt években mérjük. Minél hosszabb a lejárati idő, annál magasabb az átlagidő és annál nagyobb az átlagos kamatkockázat is. Másképp fogalmazva, az átlagidő megmutatja, hogy átlagosan mennyi idő van hátra az egyes kifizetésekig (a kifizetések jelenértékének nagyságával súlyozva). 

Egy kötvény kamatérzékenységét is a duráció mentén lehet bemutatni: minél hosszabb a duráció, annál nagyobb árfolyamesést jelent a piaci kamatok egy egységnyi emelése (vagy árfolyamemelkedést a kamatok csökkenése), míg egy rövid hátralévő futamidejű kötvény kamatérzékenysége alacsonyabb.

Közelítő becslésként felírható, hogy 1% piaci kamatváltozás évenként 1%-nyi ellentétes irányú változást jelent a kötvény hozamában. Tehát ha a kötvény 5 év múlva jár le és a piaci kamat 1 százalékkal nő, akkor a kötvény árfolyama 5 százalékkal csökken. 

A duration másik változata a „modified duration”, melyet nem években mérünk, hanem a kötvény árának várható változását írja le a kamat 1 százalékos változása esetén. A kötvényárak fordított viszonyban vannak a kamatlábváltozásokkal. Vagyis a növekvő kamatlábak azt jelzik, hogy a kötvényárak csökkenni fognak, míg a csökkenő kamatlábak a kötvények árának növekedését prognosztizálják.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!