Céltársaság

Egy vállalatfelvásárlás vagy kockázatitőke-befektetés célpontját nevezzük céltársaságnak.

A fiatal, de nagy növekedési potenciállal rendelkező startup vállalkozások növekedési, fejlődési vagy terjeszkedési céljaik eléréséhez a sajátjaik mellett gyakran külső forrásokat (pl. angyalbefektetést vagy kockázati tőkét) szeretnének bevonni. 

Ez a fajta forrásszerzés, finanszírozás a gazdaságban működő vállalkozások csak nagyon kis részének jelent valós lehetőséget, főként azoknak, melyek kiemelkedő növekedési és hozamkilátásokkal rendelkeznek, tulajdonosaik elfogadják, hogy a forrásokért cserébe az alapítók tulajdonosi kontrollja csökken, illetve képesek és hajlandók egy teljesen transzparens és átlátható, formális működési rendet kialakítani.

A kockázati befektetők számára azon céltársaságok vonzók, amelyeknél a megszokott piaci hozamoknál jelentősen magasabb megtérülést lehet elérni, igaz, ezért cserébe magasabb kockázatot is vállalnak. 

A befektetők számára egy vonzó céltársaság a kiemelkedő növekedési lehetőségeken felül valós versenyelőnnyel (vagy annak ígéretével) bír egy piacon, innovatív és valamilyen egyedi szellemi termék vagy újszerű üzleti modell birtokosa. Ezenfelül fontos a skálázhatóság, a dinamikus növekedés lehetősége, illetve az, hogy a céltársaság alapítóit és vezetőit alkotó csapat megbízható, jó képességű és kompetens legyen. Mindezek mellett a befektető nem örökre kíván csatlakozni a társasághoz, így nem árt, ha a meglévő üzleti és pénzügyi terv 3-5 éves időtávon profitot is ki tud mutatni.

A céltársaság tulajdonosának el kell fogadnia, hogy a tőkebefektető tulajdonrészt fog szerezni a vállalatban, ami azt jelenti, hogy az irányítás az eredeti alapítók kezéből részben vagy akár egészben kikerül. Ennek mértéke befektetésenként eltérő lehet, de jellemzően a stratégiai kérdésekben igényli majd a befektető a beleszólási lehetőséget, illetve a cég eladásakor vagy csődje esetén a likvidációs elsőbbség miatt hamarabb kerül kifizetésre, mint a többi részvényes.

A forrásbevonást megelőzően a kockázatitőke-befektetők alapos elemzésnek vetik alá a céltársaságot, egy jogi átvizsgálást (due diligence) végeznek, mely során a céltársaság minden megismerhető adatát, pénzügyi hátterét, működési folyamatát, menedzsmentjét, termékeit, készleteit, szellemi tulajdonait, vele szemben fennálló követeléseket és az üzleti kockázatokat is felmérnek, hogy ennek mentén alakíthassák ki a befektetési ajánlatot.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!