Faktorálás / Faktoring

A faktorálás olyan finanszírozási forma, amelynél egy vevőnkkel szembeni követelésünket eladjuk egy harmadik személynek, leginkább egy faktoring vállalkozásnak. Ez azt is jelenti, hogy nem fogjuk ugyan megkapni a teljes összeget, viszont hamarabb hozzájuthatunk a pénzhez.

  • + Gyorsan pénzhez lehet jutni.
  • + Nem kell bajlódni a behajtással.

  • - Nem jutunk hozzá a teljes követeléshez.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Finanszírozás Vállalkozás életútja Refinanszírozás

Minden vállalkozás életében előfordulhat olyan helyzet, hogy a bevételek még nem érkeznek meg, de az alvállalkozókat és beszállítókat már ki kell fizetni. Ha van olyan követelésünk, amely még nem járt le és nagy biztonsággal befolyik, csak éppen hosszú a kialkudott fizetési határidő, akkor szóba jöhet a követelés faktorálása, vagyis eladása. 

Gyakran előfordul, hogy egy nagy megrendelő – éppen azért, mert nagy megrendelő – hosszú fizetési határidőt köt ki a szerződésben. Különösen a nagykereskedők szeretnek a vállalkozások szemével nézve rettenetesen hosszú határidejű, olykor akár 180 napot is meghaladó fizetési feltételeket kialkudni maguknak. Csakhogy mi magunk nem tudunk a beszállítóink és az alvállalkozóink számára ilyen feltételeket diktálni, ami rontja a cash flow-nkat, így könnyen bekövetkezhet, hogy nem tudjuk időben kifizetni őket. 

Mivel esetünkben nem arról van szó, hogy egy vevő váratlanul nem fizet, hanem arról, hogy nagyon nagy valószínűséggel fizetni fog, csak éppen később, mint ami nekünk ideális lenne, ezért ez a helyzet előre kalkulálható. Ha arra kényszerülünk, hogy hosszú fizetési határidővel kössünk szerződést valakivel, nem árt előre kalkulálni a vállalkozás kötelezettségeivel is, erre szolgál a pénzügyi terv. A hosszú vevői fizetési határidőből adódó fizetési nehézségek áthidalhatóak persze hitellel, de jó megoldás lehet a faktorálás is. 

A faktoring lényege, hogy egy erre szakosodott cég még bőven a lejárat előtt megvásárolja tőlünk a partner teljesítésigazolással már igazolt adósságát. Így mi hamarabb jutunk pénzhez, és teljesíteni tudjuk lejáró követeléseinket. 

A faktorcég persze megfizetteti velünk a kockázatot, hiszen az adósságot nem a követeléssel megegyező értéken, hanem annál olcsóbban fogja megvenni. Hogy mennyivel olcsóbban, az javarészt a partner fizetőképességén és annak banki megítélésén múlik: minél nagyobb, tőkeerősebb, megbízhatóbb a partner, annál nagyobb hányadát kaphatjuk meg a követelésnek előre. 

A nem fizetés elkerülése érdekében sosem árt, ha a szerződés aláírása előtt ellenőrizzük a partnereinket nyilvános cégadatbázisokban, és  ez különösen igaz akkor, amikor hosszú fizetési határidőben akarnak velünk megállapodni. Ha ezekben az adatbázisokban a partner cégről negatív információkat találunk (végrehajtás, korábbi felszámolás a tulajdonosi körben, stb.), akkor a faktorcégek sem akarják majd megvenni tőlünk a velük szembeni követelést, mert túlságosan kockázatosnak tartják. Ilyen partnerek esetében tehát eleve kockázatos lehet szerződni.

Faktorcégből többféle van, lehet banki kötődésű vagy banktól független társaság, de az nagyon fontos, hogy rendelkezzen a jegybank engedélyével.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 27.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!