Végrehajtás

A végrehajtás a tartozás adóstól történő behajtásának egyik jogi útja.

Ha az üzleti életben végrehajtásról beszélünk, akkor jellemzően a vagyoni végrehajtásról van szó, bár vannak olyan üzleti bűncselekmények, amelyek következménye lehet a büntető-végrehajtás is. Mi most a vagyoni végrehajtásról beszélünk. 

A vagyoni végrehajtás két fő típusa a teljes végrehajtás és az egyedi végrehajtás. Előbbiben az adós vállalkozás vagyonát teljes egészében a tartozások kiegyenlítésére fordítják. Tipikusan ez érvényesül a felszámolási eljárás és egy sikertelen csődeljárás során. Az egyedi vagyoni végrehajtásban az adós egyes vagyontárgyait vagy vagyoni jogait vonják csak végrehajtás alá, jellemzően ezt alkalmazza az adóhatóság, amikor egy vállalkozás adótartozását igyekszik behajtani. Az egyedi vagyoni végrehajtás fő útja a bírósági végrehajtás.

A bírósági végrehajtás törvényileg szabályozott nemperes eljárás. A bírósági végrehajtást általában valamilyen más eljárás szokta megelőzni, például polgári peres eljárás vagy büntetőeljárás, ennek alapján születik egy okirat, ami igazolja a követelés fennállását – ez a végrehajtás jogcíme.

Ha a végrehajtás jogcíme rendben van, akkor a bíró vagy – az előzmények függvényében – a közjegyző kiállítja a végrehajtható okiratot, ami megalapozza a legális állami kényszert, azaz szaknyelven „a végrehajtás foganatosítását”. 

A végrehajtás tényleges megindításának három feltétele van és mindhárom feltételnek egyszerre kell fennállnia. Az első, hogy a végrehajtandó határozatban szerepeljen kötelezés, avagy marasztalás – így van mit végrehajtani. A második, hogy a határozat jogerős vagy előzetesen végrehajtható legyen. Végül pedig a harmadik feltétel, hogy az eredeti követelés teljesítési határideje lejárjon.

A végrehajtás során fontos alapelv az adós védelme, azaz a végrehajtási kényszer arányos és fokozatos alkalmazása. A pénzkövetelést elsősorban bankszámláról vagy munkabérből, illetményből vonják le. Ha ez nem megoldható, akkor az adós bármilyen ingó vagyona, legvégső esetben pedig ingatlan vagyona is a végrehajtás alá vonható. Ezeknek a körülményeknek a mérlegelése a végrehajtó feladata.

Kivételek persze vannak. Például jelzáloghitel esetén, ha a kölcsönszerződést és a jelzálogot alapító szerződést közös közjegyzői okiratba foglalják, és végrehajtási záradékkal látják el, akkor külön bírósági eljárás lefolytatása nélkül is lehetséges a végrehajtás megindítása.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!