Tagi kölcsön / Tagi hitel

A tagi kölcsön egy olyan hitel, melyet a cég tulajdonosa biztosít a vállalkozás számára. Az általában készpénz formájában történő hitelezés bevett és legális megoldás, ugyanakkor a jelentős tagi kölcsönállomány számos olyan működési, könyvelési problémát is mutathat, ami felkeltheti az adóhatóság érdeklődését is.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Tőkebevonás Hitelbírálat Források / Passzívák

Egy gazdasági társaság mérlegének eszköz oldala azt mutatja meg, hogy az adott társaság milyen vagyonnal rendelkezik, míg a forrás oldal azt, hogy a társaság miből finanszírozta azokat. A források két fő részre oszthatók: Az egyik a saját forrás, vagyis amit a tulajdonosok maguk bocsátottak a cég rendelkezésére, míg a másik az idegen forrás, azaz a kötelezettségek köre. 

A társaság tulajdonosa mind a két ágon hozzájárulhat a finanszírozáshoz. Saját forrásként, azaz tőke ágon alapításkor a jegyzett tőke rendelkezésre bocsátásával, később pedig tőkeemelés formájában, illetve ha bizonyos körülmények fennállnak és az alapító okirat lehetővé teszi, akkor pótbefizetés útján vagy a pozitív adózott eredménynek a társaság rendelkezésére tartásával. 

A másik ágat az idegen források jelentik: ezek minden esetben későbbi kötelezettséget is jelentenek, és ezek közé tartozik a tagi kölcsön is, mivel az – annak ellenére, hogy azt a társaság tulajdonosai nyújtják a cégnek – mégiscsak egy hitel, amit vissza is kell majd fizetni.

A tagi kölcsön célja, hogy egy épp forráshiánnyal küzdő vállalkozás számára külső szereplő igénybevétele nélkül, tulajdonosai által legyen biztosítható a szükséges forrás. Minden cég kerülhet ilyen helyzetbe, ezért maga a tagi kölcsön önmagában egy szokványos finanszírozási ügylet, a tartósan magas tagi kölcsönállomány ugyanakkor valamilyen céges működési problémát (pl. folyamatosan veszteséges működés) jelezhet.

A tagi kölcsönt – mint mindent a céges működés során – megfelelően és írásban dokumentálni kell: egyértelműen meg kell határozni a kölcsön célját, fedezetét, kamatát és lejáratát is. Mivel a tagi kölcsönszerződés kapcsolt felek között jön létre, ezért annak megkötéséhez szükség van a társasági formától, illetve a tagok számától függően alapítói, illetve taggyűlési határozatra. 

A tagi kölcsön lehet éven belüli, azaz rövid, vagy éven túli, azaz hosszú távra adott. A tagi kölcsön megszűnhet visszafizetéssel, a tag követelésének tőkévé konvertálása útján, illetve elengedéssel (ebben az esetben ugyanakkor fennáll az ajándékozási illetékfizetési kötelezettség is).

A tagi kölcsönök esetében nagy jelentősége van a kölcsön árazásának, hogy pontosan milyen kamatkondíciók mellett jön létre a szerződés.

Például két egymástól független gazdasági szereplő között életszerűtlen egy kamatmentes hitelezési konstrukció, hiszen minden gazdasági társaság profitorientált, de ekkor a hitel nyújtója elesne az egyébként máshol elérhető kamatbevételtől (másként megfogalmazva, a kölcsönadott pénznek ebben az esetben nem lenne időértéke). Általánosságban ezért mindenképpen a jegybanki alapkamatot meghaladó ügyleti kamat az elfogadott a gyakorlatban. 

Ettől eltérő a helyzet, ha a kölcsönt nyújtó tag magánszemély. Esetében ugyanis nem áll fenn a profitorientáltság, így az ügylet esetleges kamatmentessége kevésbé vethet fel kérdéseket. 

Egy tagi kölcsönügyletnél a nagyobb cégek (jellemzően 50 fő felett) esetében transzferár-nyilvántartásra is szükség van, ugyanis az adóhatóság árgus szemekkel figyeli a kapcsolt felek között létrejött ügyleteket – ekkor be kell tudni bizonyítani, hogy az adott ügylet kondíciói független felek között is ugyanezek lennének.

Maga a hitelezés, mint tevékenység, jegybanki engedélyhez kötött, ezért az üzletszerű hitelnyújtás engedély nélküli társaság esetében nem megengedett.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!