Adózott eredmény

Egy vállalkozás tevékenységének egyik, ha nem a legfontosabb mérőszáma a jövedelmezősége, amit egy adott üzleti év során az adózott eredmény mutat meg.

Céget sohasem passzióból alapítunk: az önmegvalósítás vagy számos más egyéb cél mellett azt is szeretnénk, hogy a vállalkozásunk profitot termeljen. Egy adott üzleti év során a vállalkozás által megtermelt és a cég által leadózott profit maga az adózott nyereség.

Egy cég helyzetének, fejlődésének megítélése céljából szükség van arra, hogy időről időre megállapíthassuk annak eredményességét. Ez a mutató természetesen nemcsak a cég tulajdonosait, vezetőit, hanem a vállalkozással kapcsolatban lévő más partnereket is érdekli. 

Részben épp ezért a cég működéséről, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről az üzleti év zárását követően éves beszámolót köteles készíteni. A beszámoló részét képezi az eredménykimutatás (a mérleg és annak kiegészítő melléklete mellett), amely a vállalkozás adózott eredményének levezetését tartalmazza. 

Az eredménykimutatás adott időszakra vonatkozóan, összevontan tartalmazza a vállalkozás bevételeit, költségeit és ráfordításait az adózott eredmény meghatározása céljából. Az eredménykimutatás összeállításának és elemzésének célja a vállalkozás jövedelmi helyzetéről és annak változásáról való tájékoztatás, illetve tájékozódás.

Az adózott eredmény több eredménykategória összegzése után határozható meg. Az üzemi (üzleti) tevékenység eredménye és a pénzügyi műveletek eredménye együttesen adja az adózás előtti eredményt, amelyet az adófizetési kötelezettséggel csökkentve kapjuk meg az adózott eredményt. 

A beszámolóban a mérleg és az eredménykimutatás közötti kapcsolat az adózott eredményen keresztül valósul meg, ugyanis a mérlegben – a saját tőke elemeként – kimutatott adózott eredmény mindig meg kell egyezzen az eredménykimutatásban szereplő adózott eredménnyel. 

A vállalkozás tulajdonosai a nekik járó osztalékról az adott üzleti évre vonatkozó beszámoló elfogadásakor dönthetnek társasági formától, illetve a tulajdonosok számától függően alapítói, taggyűlési, avagy közgyűlési határozatban. 

A döntéskor figyelemmel kell lenni a számviteli törvény által előírt osztalékfizetési korlátozásra is, amiről mindenképp előre kell egyeztetni a könyvelővel, mivel a szabály eléggé bonyolult (íme: az adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék akkor fizethető ki osztalékként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék kifizetése után sem csökken a jegyzett tőke összege alá).

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!