Mérlegfőösszeg

A mérlegfőösszeg a vállalkozás mérlegének utolsó, „összesen” feliratú sora, amely lényegében azt mutatja meg, hogy összességében mekkora vagyona van a cégnek a készletek, követelések és minden más figyelembevételével.

A számviteli szabályok szerint az üzleti év végén minden cég számára kötelező az éves beszámoló elkészítése, aminek az eredménykimutatás mellett alapvető része a mérleg. 

A mérleg egy olyan kimutatás, amely egy adott időpontra vonatkozóan bemutatja a vállalkozás vagyonának összetételét (eszközök), valamint ezeknek a vagyonelemeknek a finanszírozási forrását (források). Mérleget általában évzárást követően készítenek, de egyébként bármikor év közben is elkészíthető – például, ha egy banki hitelfelvételhez kell. 

A mérleg a cég vagyonát különböző szempontok, például megjelenési forma, származás, eredet stb. szerint csoportosítja és egy adott időpontra vonatkozóan rögzíti. 

Szerepelnek benne az eszközök (aktívák) és a források (passzívák) is. Ennek utolsó sorában minden eszköz és forrás eredőjeként szerepel az „összesen” sor, ez a mérlegfőösszeg. Ez elárulja azt, hogy tulajdonképpen mekkora vagyonnal dolgozik a cég a készletek, pénzeszközök, követelések és minden egyéb figyelembevételével. 

Fontos szempont, hogy az eszköz és forrás oldal mérlegfőösszegének minden esetben egyenlőnek kell lennie, hiszen ebben a bontásban ugyanarról a pénzmennyiségről van szó, csak eltérő szemléletű bontásban.

Ha ez a két összeg nem egyezik, akkor valami nem stimmel, valahol hiba történt a mérlegkészítés során. Ekkor a főkönyvi kivonat segíthet. A főkönyvi kivonat egy olyan, adott időpontra szóló összegzés, amely a különböző főkönyvi kategóriákban megmutatja a „tartozik” és „követel” oldalak összegeit. Ezzel hatékonyan lehet ellenőrizni a mérlegfőösszegben esetleg kibukó hibákat. 

A mérlegfőösszeg felhasználásával egy vállalkozás működését jól jellemző mutatószámok sokasága képezhető. Ilyen mutatószám például a tőkeerősség vagy az eszközarányos nyereség, de a mérlegfőösszeg mint gazdasági mutató segít a mikro-, kis- és középvállalkozások kategóriáiba történő besorolásnál is.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!