Tőkeerő / Tőkeellátottság

Egy vállalkozás stabilitását alapvetően meghatározza, hogy milyen forrásból finanszírozza tevékenységét. A tőkeerő vagy tőkeellátottság azt mutatja meg, hogy a cég vagyonának mekkora része származik saját forrásból.

Egy vállalkozás a működéséhez szükséges forrásokat többféleképpen biztosíthatja. Lehet az a tulajdonos által a vállalkozásba betett tőke vagy ki nem vett nyereség, illetve idegen forrás (hitel, kölcsön vagy például kibocsátott kötvény). 

Az, hogy a cég tőkéje milyen elemekből áll össze, különböző tőkeszerkezeti mutatókkal vizsgálható. Ezek közül a leggyakrabban használt a tőkeerő vagy tőkeellátottság. Az elnevezés beszédes: a tőkeellátottsági mutató azt adja meg, hogy a cég vagyonából (az összes forrásból) mekkora a saját tőke aránya. Értéke a saját tőke és a mérlegfőösszeg hányadosával egyenlő. 

Egészséges mértéke a tevékenység jellegétől, iparági jellemzőktől és a mérettől is függ. Általánosságban annyi állítható, hogy minél magasabb a mutató, annál kevésbé kockázatos a vállalkozás. A 25-30 százalék alatti érték jellemzően már kritikus szintként értékelhető.

Utoljára szerkesztve: 2022. május 29.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!