Tőkebevonás

A tőkebevonás azt jelenti, hogy pénzt vagy más eszközt viszünk be a cégbe, főképp azért, hogy fejlesztési terveinket finanszírozzuk. Számos formája van attól függően, hogy milyen cég végzi és milyen tőkeigénnyel.

A tőkebevonás az a folyamat, amikor a vállalkozásba a meglévő tőkén felül további tőkét vonunk be. Ennek számtalan formája lehet és több oka, de általában az a legfőbb ok, hogy a cég valamilyen komoly terv végrehajtásán dolgozik, és azt szeretné finanszírozni, működtetni. 

A tőkebevonás legegyszerűbb formája a tőkeemelés, erre sok esetben akkor van szükség, ha a cég jegyzett tőkéje az elvárt szint alá csökkent és azt szeretnék a tulajdonosok kipótolni. Amennyiben pótlólagos pénzre van szükség a fejlesztési elképzelésekhez, természetesen erre is betehető pénz, vagy akár eszköz a vállalkozásba. Mivel gyakran a saját forrás nem elég, ezért a tőkebevonásnak számtalan egyéb módja van, amelynek variációi főleg attól függnek, hogy milyen vállalkozásunk van, és mennyi pénzt szeretnénk bevonni. 

Előfordulhat, hogy egy cég vállalati kötvényt bocsát ki, vagyis meghatározott értékben kölcsönkér és ezért fizetési ígérvényt ad cserébe, amelyben vállalja, hogy kamatokkal együtt adja vissza a pénzt. Mivel ez sokszor kockázatos a hitelezőknek, ezért ez a kisebb cégeknél nem túl elterjedt módszer, főleg nagyobb vállalkozások élnek néha vele. 

Tőkét vonhat be egy cég új tulajdonostárs révén is, vagyis az eddigi tulajdonosok valakit bevesznek a bizniszbe, aki hozza a pénzét, eszközeit, telkét, épületét, munkagépét stb. Cserébe tulajdoni hányadot kap és közösen osztoznak a sikeren is. 

Tőkét lehet bevonni kockázatitőke-társaságok révén, amelyek pénzt, mentorálást és tanácsadást is nyújtanak, cserébe ők is tulajdonrészt kérnek. Nem számít tőkebevonásnak a közösségi finanszírozás legelterjedtebb módozata, ugyanis e konstrukciók inkább a még el sem készült termék előrefizetéssel történő megvásárlásának minősülnek.

A részvénytársaságok esetében több más megoldás mellett a tőkebevonás egyik ismert módja a részvények nyilvános kibocsátása is, amelyekkel később akár a tőzsdén is lehet kereskedni. Ez nagyon hatékony, de nem egyszerű módszer, amelynek komoly adminisztrációs és egyéb feltételei vannak, és már messze nem a kis- és középvállalkozások, hanem a nagy és még nagyobbra törő vállalatok terepe. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!