Finanszírozható tevékenységek / Nem finanszírozható tevékenységek

A kedvezményes hitelkonstrukciók részletesen szabályozzák, hogy a felvett hitel pontosan mire használható fel vagy milyen felhasználása tiltott.

A külső finanszírozási lehetőségek áttekintése során az egyik első kiválasztási szempont a hitelcél vagy hiteltípus, amely meghatározza, hogy az adott hitelt, kölcsönt milyen célokra lehet fordítani. Ebben az értelemben beszélhetünk például forgóeszköz-, beruházási, esetleg akvizíciós hitelről, vagy akár hitelkiváltásról.

A piaci feltételekkel kínált hitelek sokszor nem is szabályozzák ennél részletesebben a hitel felhasználását. Természetesen a konkrét hitelszerződésben már szerepel(het), hogy a bank pontosan milyen tevékenységek finanszírozásához nyújtja a hitelt.

A kedvezményes feltételekkel kínált hitellehetőségek viszont – a hitelhez kapott kamattámogatásra vonatkozó támogatási szabályok miatt – általában egészen részletesen meghatározzák, hogy melyek az adott konstrukció keretében finanszírozható vagy épp nem finanszírozható tevékenységek.

Az alábbi felhasználási lehetőségekre vonatkozó rendelkezések (vagy sokszor épp ezek tiltása) rendre előfordulnak a kedvezményes konstrukciók feltételei között:

  • megkezdett beruházás finanszírozhatósága;
  • exporthoz kapcsolódó tevékenységek finanszírozhatósága;
  • mezőgazdaság, halászat, akvakultúra finanszírozhatósága;
  • ingatlanfejlesztés finanszírozhatósága;
  • hitelkiváltás finanszírozhatósága;
  • levonható áfa finanszírozásának tilalma;
  • részesedésszerzés finanszírozásának tilalma;
  • kapcsolt vállalkozástól, tulajdonostól, hozzátartozótól való vásárlás finanszírozásának tilalma.

Emellett a kedvezményes konstrukciók tételesen (akár költségnem szintű részletességgel) szabályozzák, hogy a lehetséges hitelcélokon belül a hitelből mit és adott esetben milyen mértékben lehet finanszírozni (pl. a forgóeszköz-finanszírozás hitelcélon belül lehetséges a személyi jellegű ráfordítások finanszírozása, de legfeljebb a tárgyévet megelőző év személyi ráfordításainak 70%-a erejéig stb.).

Minden esetben javasolt tehát a finanszírozási szükségletek átgondolását, az ehhez megfelelő hiteltípus, majd a szóba jöhető hitelkonstrukciók kiválasztását követően a hitel felhasználására vonatkozó részletes előírások alapos áttanulmányozása is. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 27.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!