Akvizíciós hitel

Az akvizíciós hitel a vállalatfelvásárlások (akvizíciók) finanszírozására szolgáló hitel.

A sikeresen működő és növekedésorientált vállalkozások életútján a természetes fejlődés mellett előbb-utóbb felmerülhet a külső növekedés lehetősége is. Ennek formája az akvizíció, azaz más vállalkozásban való részesedés vásárlása vagy az adott cég teljes felvásárlása. 

Egy akvizíció többféle forrásból is finanszírozható – ezek egyike a hitel. A növekvő vállalkozások számára kínált hitelkonstrukciók egyik adódó hitelcélja tehát az akvizíció finanszírozásának lehetősége. 

Kérdés ugyanakkor, hogy mikor érdemes vállalatfelvásárlásban gondolkodni és ahhoz milyen feltételekkel lehet külső finanszírozáshoz jutni? Egyszerűen fogalmazva: hitelből céget venni pénzügyileg akkor racionális, ha a részesedésvásárlás által elérhető megtérülés jelentősen meghaladja az akvizíció finanszírozásához felvett hitel adósságszolgálatát.

Az akvizíciót finanszírozó bank általában nemcsak azt várja el, hogy a befektető vállalkozás nyereséges, tőkeerős és hitelképes legyen, hanem azt is, hogy a felvásárolni tervezett céltársaság valamilyen módon szinergikusan kapcsolódjon a befektető vállalkozás tevékenységéhez, működéséhez. Azaz – megint csak egyszerűen fogalmazva – a két cég együttműködése valamilyen előre látható és kalkulálható többleteredménnyel (pl. költséghatékonyabb termelés, árbevétel-arányosan csökkenő marketingköltség) járjon (azaz, amikor 2+2=5).

Az akvizíció történhet befektetett pénzügyi eszköz (például üzletrész, részvény) megvásárlása vagy tőkeemelés útján. A hiteligénylés során szükséges benyújtani a befektetett pénzügyi eszköz vásárlására vagy a tőkeemelésre vonatkozó dokumentumokat (pl. aláírt szerződés).

Az akvizícióra felhasznált hitelek további fontos sajátossága az önerő minimálisan elvárt mértéke (jellemzően 25-30%), azaz a befektetéshez szükséges forrást részben a befektető vállalkozásnak kell biztosítania.

Utoljára szerkesztve: 2021. június 25.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!