Adósságszolgálat

Egy vállalkozás összes hitel-, kölcsön- és lízingszerződés alapján jelentkező rendszeres fizetési kötelezettségének összege az adósságszolgálat. Ez tartalmazza a tőketörlesztést, a kamatokat és az egyéb díjak összegét is.

Adósságállomány alatt az egy évet meghaladó, hosszú lejáratú tartozásokat értjük. Adóssága egy vállalkozásnak sokféle címen keletkezhet. Vehet fel különböző célokra különböző futamidővel és feltételekkel hitelt, illetve kölcsönt. Köthet lízingszerződést, de bocsáthat ki kötvényt is egyebek mellett. Ezeket a tartozásokat a szerződésekben meghatározott feltételekkel kell törleszteni. 

Egy adott időszakra (egy hónapra vagy például egy üzleti évre) vonatkozó adósságszolgálat az összes hitel-, kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződése alapján fizetendő rendszeres törlesztőrészlet (és például lízingdíj) összege. Ez magában foglalja a tőketörlesztést, a kamatokat, illetve egyéb díjakat is. 

Abban az esetben, ha a vállalkozás valamely hitel- vagy kölcsönügyletben adóstársként vesz részt, a cégre eső, az adóstársak között egyenlő arányban megosztott havi törlesztőrészlet-hányad összege is az adósságszolgálat részét képezi.  

Azt, hogy cégünk képes lesz-e szerződés szerint teljesíteni adósságszolgálati kötelezettségeit, az adósságszolgálati mutató segítségével állapíthatjuk meg.

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!