Hitelkiváltás

Hitelkiváltás során a vállalkozás kedvezőbb kondíciók reményében meglévő banki hitelét egy másik banki hitelre cseréli.

A hitelkiváltás lehetősége értelemszerűen azoknál a vállalkozásoknál merül fel, amelyeknek már van valamilyen fennálló (érvényes, nem lejárt) hitelük. A már felvett hitelre érvényes feltételeket, kondíciókat a hitelszerződés rögzíti, és azok a teljes futamidő során érvényben maradnak. 

Előfordulhat, hogy a hitel felvétele óta eltelt időben megváltozott a piaci környezet vagy éppen a vállalkozás szükségletei, lehetőségei: pl. a vállalkozás fix kamaton vett fel hosszú lejáratú hitelt, ám időközben jelentősen csökkent a kamatszínvonal, és az árfolyamkockázat csökkentése érdekében a devizahitelt forinthitelre lenne érdemes cserélni. A hitelkiváltás motivációját tehát mindig az jelenti, hogy az aktuális hitelkondíciók kedvezőbbek a vállalkozás számára, mint azok, amelyek a meglévő hitelére vonatkoznak.

Minden hitellel gazdálkodó vállalkozás számára időről időre érdemes nyomon követni az aktuális hitelfelvételi lehetőségeket, átgondolni, hogy az esetlegesen megváltozott körülmények kellően kedvezők, illetve jelentősek-e ahhoz, hogy a vállalkozás hitelkiváltásra szánja el magát.

Fontos tudni, hogy ugyan a hitelkiváltás gyakran lehetséges hitelcél, de azért nem mindegyik hitelkonstrukció teszi lehetővé. Tehát, a kedvezőbb feltételeket látva, mindenképpen érdemes azt is ellenőrizni, hogy a cseréhez kiválasztott új hitelkonstrukció egyáltalán megengedi-e a hitelkiváltást. 

Másrészt fontos tudni, hogy a hitelkiváltáshoz éppen olyan hiteligénylési folyamat társul, mint egy új hitel felvételéhez, annak minden adminisztratív terhével és potenciális költségével. Fontos tehát mérlegelni, hogy összességében valóban megéri-e a vállalkozás számára elindítani a hitelkiváltást.

Amennyiben igen, akkor a legcélszerűbb elsőként a meglévő hitelt nyújtó banknál körüljárni a lehetőségeket és csak ezt követően fordulni más, a vállalkozást kevésbé ismerő hitelintézetekhez. Hiszen az is előfordulhat, hogy az eredeti hitelt nyújtó bank a hitelkiváltási igény hallatán kedvezőbbé teszi az eredeti hitel kondícióit.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 2.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!