ÖVTJ / Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke

Az ÖVTJ a közismert TEÁOR-nál részletesebb, azt tovább bontó lista. Jellemzően olyan gazdasági tevékenységeket sorol fel, amelyeket az egyéni vállalkozók és az adószám kiváltására kötelezett magánszemélyek végeznek.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Cégalapítás Cégbejegyzés Egyéni cég

Az ÖVTJ, más néven az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke a sokak által ismert TEÁOR-listát részletezi tovább és jellemzően olyan tevékenységeket jelöl számmal, amelyeket egyéni vállalkozók végeznek gazdasági tevékenységként, magyarul az általuk végzett pénzkereső munkákat sorolja fel, és számozza. Szerepel benne a redőnyszereléstől a családi rendezvényszolgálatig egy csomó minden. 

Részletesebb tehát, mint a bt.-k, kft.-k vagy részvénytársaságok tevékenységét katalogizáló TEÁOR, de nem minden ágazatból és nem minden tevékenységet sorol fel. Ennek oka éppen az, hogy csak az egyéni vállalkozások és az adószám kiváltására kötelezett magánszemélyek gazdasági tevékenységeit tartalmazza, ez a vállalkozói kör pedig nem végezhet mindenféle tevékenységet. 

Annyiban azért hasonlít a TEÁOR-ra, hogy ez is tartalmazza az osztályozás elemeinek kódszámát és megnevezését. A két lista nagyban kapcsolódik egymáshoz, amelyet az is mutat, hogy az ÖVTJ-kód 6 számjegyéből az első 4 számjegy a TEÁOR-ral azonos kódszám, és csak az utolsó 2 számjegy pontosítja a tevékenységet, az a TEÁOR-on belüli, annál részletesebb sorszám.

Az ÖVTJ létezésének főleg adminisztrációs okai vannak, hiszen az adóhatóság és az okmányirodák is ezeket használják az általuk vezetett vállalkozói nyilvántartásban. Az ÖVTJ jegyzék itt érhető el.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!