TEÁOR

A TEÁOR, azaz a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere a gazdasági tevékenységek egységes európai uniós besorolása. A kód használata olykor adminisztratív nehézségeket okoz, haszna viszont, hogy ez alapján kutakodni is lehet bizonyos tevékenységeket végző cégek után jó adatbázisokban.

  • + Jobbára megmondja, hogy melyik cég mivel foglalkozik.
  • + Ez alapján keresni lehet a cégadatbázisokban.

  • - Olykor adminisztratív terhet ró a cégre.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Betéti társaság / Bt. Jogi személy Cégbejegyzés

Minden gazdasági társaságnak van TEÁOR kódja, vagyis egy száma, amiből megállapítható, hogy alapvetően milyen tevékenységre jött létre. A TEÁOR kód úgy épül fel, hogy az első jele (A-tól U-ig) a nemzetgazdasági ágat mutatja, aztán jön két szám 01-től 88-ig, ami az ágazatot jelenti. Ettől egy ponttal elválasztva egy szám mutatja az alágazatot, majd még egy az azon belüli szakágazatot. A TEÁOR-t leggyakrabban a betű nélkül, csak a 4 számjegyet megadva használjuk. A TEÁOR kódok megnézhetőek itt

A „régi motoros” vállalkozók még emlékeznek arra, hogy a TEÁOR-besorolások, kódok, amelyek minden cégre nézve kötelezők voltak, időnként változtak. Ez korábban azt jelentette, hogy egy-egy központilag elrendelt változás után a cégeknek is módosítaniuk kellett a társasági szerződésüket, melynek költségeit ők viselték. 

A legutóbbi áttérés 2008-ban volt, ekkor egységesült a magyar és az EU-s besorolási rendszer, azóta nyugi van. Ráadásul a TEÁOR kódokat 2009 óta nem kell feltüntetni a cégek társasági szerződésében, alapító okiratában, így ha esetleg változnak, akkor nem kell módosítani ezeket ügyvéden keresztül, ami – lássuk be – nem hátrány. 

Viszont a TEÁOR-t továbbra is használja az adóhatóság, tehát ha a tevékenységünk változik, akkor a TEÁOR változását be kell jelenteni. De a TEÁOR hasznos is lehet, amikor mondjuk egy piackutatásnál az azonos tevékenységi körű cégekre vagyunk kíváncsiak, akkor a TEÁOR használatával jól szűkíthető a kör a cégadatbázisokban.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!