Lifelong learning / Élethosszig tartó tanulás

Ma már szinte közhelynek számít, hogy az iskolában megszerzett tudás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy új ismeretek megszerzése nélkül tartósan sikeresek legyünk szakmánkban. Az élethosszig tartó tanulás tehát nem választás kérdése, sokkal inkább kényszer.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Böngésző Home office szabályzat Digitalizáció

Az élethosszig tartó tanulásnak nincs egy központilag elfogadott, hivatalosnak mondható fogalmi meghatározása, de összességében úgy fogalmazhatnánk, hogy az élethosszig tartó tanulás átfog minden olyan – akár formális, akár nem formális, akár informális keretek között végzett – tervszerű tanulási tevékenységet, melynek célja ismeretek szerzése, illetve készségek és kompetenciák fejlesztése, elsajátítása.

A mai világban különösen fontos az ismeretek folyamatos frissítése, hiszen a folyamatos, már-már robbanásszerű technológiai fejlődés szükségszerűvé teszi a képzésbe való többszöri bekapcsolódást, rendszeres továbbképzést. 

Míg korábban ez a fajta tevékenység jellemzően formális képzés keretein belül történt meg, addig ma már a felnőttképzés ún. nem formális kereteken belül zajlik, ennek tere a különböző OKJ-s képzések tárháza, de a munkahelyi képzések is ebbe a kategóriába esnek: igen gyakran valamilyen elektronikus oktatási eszköz felhasználásával.

Az informális oktatás pedig a mindennapi élet természetes velejárója, hiszen akkor is tanulunk, ha csak megnézünk egy YouTube-videót arról, hogyan kell egy lakást kifesteni, egy ruhát megvarrni vagy egy autóban olajat cserélni (és persze akkor is kommunikálunk, ha egy ilyen videót épp saját vállalkozásunk népszerűsítéséhez készítettünk egy tartalommarketing kampány keretében).

És hogy mindez miért is fontos? Egyrészt azért, mert a mindennapi élet, annak rohamos változása megköveteli az adaptációt, tudásunk folyamatos frissítését, másrészt tudásunk szélesítése és mélyítése a korábbiakban nem tapasztalt mértékben segíthet vállalkozásunk sikerre vitelében.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 24.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!