Kék Óceán Stratégia

A Kék Óceán Stratégia egy olyan új cégvezetési szemlélet, ami arra ösztönöz, hogy a vállalkozás ne hagyományos piacán a meglevő konkurenciájával szemben az ismert eszközökkel – éles árverseny, méretgazdaságosság – versenyezzen, hanem versenytársak nélküli új piacokat teremtsen magának.

A Kék Óceán Stratégia két amerikai közgazdász 2005-ös találmánya. A leírás szerint a hagyományos versenyben elhulló cégek vérétől vörös vizekről érdemes olyan vizekre evezni, amik még kékek, azaz ahol nem kell öldöklő árversenyben legyőzni a konkurenciát. 

Megalkotása óta a Kék Óceán Stratégia kifejezés átalakult, egyre többen úgy írják le, mint olyan piacok megteremtésének lehetőségét, ahol egyáltalán nincsenek vetélytársak, merőben új a termék, és semmi sem szab gátat az oda betörő piaci szereplő termékárazásának, ami így óriási árrést és egyben extraprofitot eredményez. 

A Kék Óceán Stratégia eredeti alkotói nem erről beszéltek, ők azt írták le, hogyan érdemes kitörni egy vörös óceánról, azaz egymással versengő termékek és gyártási kompetenciák mezejéről egy új irányba. Ennek a kitörésnek az ő leírásuk szerint része lehet egy meglevő termék lebutítása és szélesebb fogyasztói rétegek számára is elérhetővé tétele, ami részben a költségcsökkentésen keresztül válhat sikeressé. 

A szerzők klasszikus példaként a Ford T-modelljét hozzák fel, ami nemcsak egyszerűségével, strapabíró megoldásaival, de az árával is hódított a vevők körében, hiszen Ford a futószalag feltalálásával 60-80 százalékkal csökkentette a bérköltségeket.  

Az eredeti stratégia szerint tehát az árazásnak nagyon is kiemelkedő szerep jut a kék óceánok meghódításában és megőrzésében, a szerzők külön fejezetet szentelnek a követők sikeres piacra lépését megakadályozó árazásnak. Manapság azonban az innovatív startupok világában úgy hivatkoznak a kifejezésre, mint a teljesen új piaci igények felismerésében vagy azok megteremtésében rejlő lehetőségek kiaknázására. 

Akárhogyan is van, annyi bizonyos, hogy vörös óceánokon versenyezni nem kecsegtet olyan sikerrel, mint bármilyen új megoldás, célcsoport vagy termék után nézni. A diszrupció által felforgatott világban, ahol a fogyasztói élmény kielégítésével, az egyszerűség, a környezettudatosság vagy bármilyen más trendszerű, új fogyasztói igény felismerésével lényegében önálló – tehát versenytársak nélküli – piac hódítható meg, a Kék Óceán Stratégia létjogosultsága nem megkérdőjelezhető.   

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!