Közokirat

Nem minden dokumentum alkalmas ugyanolyan mértékben valaminek a bizonyítására, igazolására. Egy közokirat tartalmát azonban minden hatóság külön vizsgálódás nélkül is valósnak fogadja el.

A jog a különböző dokumentumokat három fő kategóriába sorolja: Vannak az egyszerű magánokiratok, a teljes bizonyító erejű magánokiratok és mellettük a közokiratok. 

A közokirat az a hivatalos (elektronikus vagy papíralapú) irat, amelyet 

  • közjegyző, bíróság, illetve más hatóság vagy közigazgatási szerv,
  • a feladatkörében eljárva,
  • a jogszabályoknak megfelelően 

állított ki.

A közokirat – mindaddig, amíg az ellenkezőjét valaki tételesen be nem bizonyítja – hitelesen tanúsítja a benne foglaltakat, ilyen módon minden hatósági eljárásban egyértelmű, a magánokiratoknál lényegesen szilárdabb bizonyítékot jelent. 

Közokirat a személyi igazolvány, a lakcímkártya vagy a többi hatósági igazolvány, de közokiratként adják ki a bírósági ítéleteket, hatósági határozatokat vagy a közhiteles hatósági nyilvántartások tartalmáról szóló hivatalos igazolásokat is.

A közokiratok hitelességét a büntetőjog is védi: aki közokirat tartalmát manipulálja, közokirat-hamisítás bűncselekményét követi el.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!