Fájlküldés / Fileküldés

Aki nincsen folyamatos kapcsolatban munkahelye belső számítógépes hálózatával, vagy egyszerűen ügyfelek számára kell anyagokat eljuttatnia, gyakran szembesül azzal, hogy az e-mail több szempontból sem ideális eszköze a nagyobb méretű állományok továbbításának. Ezért érdemes feltérképezni a fájlküldés más lehetőségeit.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Publikációs eszközök Adatbázis Hírlevél

Nincs kellemetlenebb annál, mint ha az ember a határidő lejárta előtt egy órával elmailezi a tuti nyerő tenderanyagot csak azért, hogy másnap reggel szívrohamot kapjon, amikor kiderül: a fogadó fél informatikai rendszere 10 Mb fölötti állományokat nem enged át, így a mű egyáltalán nem jutott el címzettjeihez. Biztonságosabb, egyben erőforrás-kímélő megoldás, ha fontos, ám nagyobb méretű fájljainkat más módon tesszük elérhetővé a címzettek számára.

Az oldschool megoldás az úgynevezett FTP-protokoll: ha van erre alkalmas saját szerverünk, elég oda feltölteni az anyagokat. Bár az FTP-s fájlok kezelésére léteznek dedikált szoftverek, és valamennyire még a népszerű böngészők is megbirkóznak ezekkel, arra azért ne feltétlenül számítsunk, hogy erre az ügyfeleink is képesek.

Korszerűbbnek számítanak a webalapú fájlküldő szolgáltatások. Ezeknél a böngészőnkön keresztül töltjük fel a fájlunkat, és csak egy linket kell eljuttatnunk az érdekelteknek. Ilyen a WeTransfer, a Smash, a hazaiak közül pedig a vidám nevű ToldACuccot vagy a Mammutmail. A feltételek változatosak azt illetően, hogy ingyen vagy díj ellenében milyen maximális méretű fájlok tölthetők fel, és ezeket meddig tárolják a szolgáltatók.

Aki használ valamilyen felhőalapú tárhelyszolgáltatást, annak még könnyebb a dolga, hiszen elég a megszokott helyre elmentenie az anyagokat, amiket aztán többféle módon, biztonságosan megoszthat azzal, akivel akar: küldhet linket, ideiglenesen vagy folyamatosan elérhetővé tehet bizonyos mappákat, és így tovább. A Dropbox, a Google Drive, a Microsoft OneDrive és a hasonló rendszerek ingyenes és emelt szintű, fizetős opciókat is kínálnak.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!