Link

A link két weboldal meghatározott helyei közötti kapcsolatot jelző ugróhivatkozás, amit általában a szövegben eltérő színnel és/vagy aláhúzással jelölnek.

A linkelés (eredetileg: hiperlinkelés) a grafikusan megjelenített internet, vagyis a web működésének legalapvetőbb funkciója. Ha rákattintunk az eltérő színű vagy aláhúzott szóra, kifejezésre, mondatra, vagy éppen a megfelelő ikonra vagy képre egy weboldalon, akkor a böngésző megnyitja a linkben meghatározott célt, „átugrik” az új webes helyre. Ezért nevezik a linket, ami angolul kapcsot, kapcsolatot jelent, ugróhivatkozásnak is. 

A link számos módon kapcsolhat össze weboldalakat, néha egyetlen kifejezésre kattintva ugrik fel egy teljesen másik cikk, máskor például egy menüsor pontján lévő linkeken keresztül juthatunk el újabb és újabb webes tartalmakhoz. Az sem kötelező, hogy a link másik oldalra vigye a felhasználót: egyetlen lapon belül is összeköthetők ilyen módon a tartalom különböző pontjai.

Okostelefonos, tabletes környezetben gesztusokhoz is köthetők linkjellegű funkciók: ilyen például, amikor egy portál mobilverziójában az oldalon balra húzva ujjunkkal a böngésző a következő hírre vagy képre ugrik.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!