Okostelefon

Az okostelefon egy olyan zsebben elférő számítógép, amely mindig velünk van, és amelyen keresztül elérhető az internet és az asztali gépek csaknem valamennyi funkciója, és mellesleg telefonálni is lehet rajta.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Simple Mobil applikáció / Mobil alkalmazás CRM

Az okostelefon tehát egy olyan telefon, amivel sok mindent meg tudunk csinálni azon feladatokból, amit az interneten vagy egy asztali számítógépen meg lehet csinálni. Igazából kevésbé telefon, mint számítógép: épp úgy egy operációs rendszer (iOS vagy Android), és azon működő szoftverek, illetve applikációk működnek rajta, mint az otthoni számítógépen. 

Az okostelefonnak – mivel könnyű és kicsi – vannak természetes hátrányai is. Okostelefonon lehet szöveget szerkeszteni és írni, de nem jó. Ehhez a mai napig inkább egy laptopot, vagy egy asztali gépet használunk, mert kicsi a képernyő és a billentyűzet, illetve hiányzik az egér. 

Ennek ellenére az okostelefonok az első iPhone – azaz lényegében az érintőképernyő – megjelenése óta az életünk elválaszthatatlan részévé váltak. Jól mutatja ezt, hogy ma már sokan inkább a pénztárcájukat hagynák el, mint a mobiljukat. 

Általában igaz, hogy minden, amit 10 évvel ezelőtt a telefonok okosodásakor annak lehetséges funkcióiról gondoltunk, mára valósággá vált, és az eszköz a diszrupció kiapadhatatlan forrásává vált. Egész iparágak és szektorok alakultak át a mobiltelefonok hatására, elég a fényképezésre, a zenehallgatásra, az adattárolásra, a fizetésre, vagy a közösségi média és a hagyományos média viszonyára gondolni.

Mindennek persze árnyoldalai is vannak. Mind több kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen hatása van az okostelefonok általános használatának a szemre, az agyra, vagy társas kapcsolatainkra. Ezek a kutatások ma még általában csak annyit tudnak mondani, hogy valamilyen hatás kimutatható. Az egzaktabb tudományok művelői szerint a rendelkezésünkre álló időtáv nem teszi lehetővé, hogy ezeknek a változásoknak pozitív, vagy negatív következményeket tulajdonítsunk ezzel szemben például a pszichológusok egy része negatív, és visszafordíthatatlan következményekről beszél.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!