Online fizetés

Az online fizetési megoldások lehetővé teszik, hogy az internetezők – akár asztali vagy hordozható számítógépet, akár mobil eszközt használnak – az általuk megvásárolni, megrendelni kívánt termék vagy szolgáltatás árát néhány egyszerű művelettel kiegyenlítsék.

Az online fizetéssel szemben egyre kevesebb a bizalmatlanság az internetezők körében, előnyei pedig egyértelműek a vásárló és a vállalkozó számára is: gyors, kényelmes, követhető és azonnali. Korántsem csak annak érdemes megfontolnia a bevezetését, aki vállalkozásával fizikai termékeket árul a weboldalán vagy mobil alkalmazásában: bérletek, ajándékutalványok, kuponok is értékesíthetők az interneten.

Az online fizetési megoldások közül a legelterjedtebb jelenleg a bankkártyás fizetés, ilyen megoldást több hazai bank is kínál. A vásárlót fizetéskor jellemzően átirányítják a bank oldalára, ahol meg kell adnia bankkártyája adatait.

Több olyan megoldás is elérhető már itthon is, amelyek felhasználói egy előre regisztrált bankkártyáról fizetnek, így az adatokat nem kell minden alkalommal újra megadniuk. Sok esetben arra is lehetőségük van, hogy előre meghatározott összeggel feltöltsék az egyenlegüket, és az internetes vásárlásokhoz ezt használják fel. Ilyen szolgáltatás az OTP Simple, a Barion, vagy az amerikai PayPal. Előnyük, hogy a felhasználó még egyszerűbben és gyorsabban tud vásárolni.

Az egyre szaporodó fintech megoldások mellett új, izgalmas fejlemény az azonnali fizetések rendszerének bevezetése Magyarországon. Ez lehetővé teszi úgynevezett másodlagos azonosítók (például a telefonszám, e-mail cím) használatát, tehát szintén nem kell újra és újra megadni a kártya-, illetve ebben az esetben a számlaszámot. A fizetési felkérések küldésének lehetősége, ha általánossá és tömegessé válik, átalakíthatja az online fizetési piacot.

Az egyes fizetési megoldások jellemzői, ide értve a vásárlások alapján szedett jutalék nagyságát és kiszámításának módját, igen változatosak. Mielőtt egy vállalkozó eldönti, hogy melyik megoldást (vagy megoldásokat) használja, érdemes alaposan megismerni ezeket a paramétereket.

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!