Online bankkártyás fizetés

Az online fizetési megoldások közül az egyik legnépszerűbb a bankkártyás fizetés. A termékek és a szolgáltatások roppant széles köréért fizethetünk úgy, hogy ki sem mozdulunk otthonról.

Az online fizetésre számos különböző lehetőség létezik – és ezek, például az úgynevezett virtuális bankkártyák esetében, gyakran nem is különíthetők el élesen egymástól. 

Széles körben elterjedt megoldás a ma már hagyományosnak tekinthető online bankkártyás fizetés. Miközben az internetes vásárlások jelentős részében az ellenértéket még mindig utánvéttel egyenlíthetik ki a vásárlók, a kártyahasználók internetes bolti vásárlásra vagy a közműdíjak online kifizetésére is használják a plasztikot.

A bankok, kártyatársaságok, valamint a fizetési megoldások szolgáltatói arra törekednek, hogy az online bankkártyás fizetéseknél a kényelem és a biztonság szempontjait egyszerre érvényesítsék.

Az uniós szintű szabályozásnak (PSD2) megfelelően kötelező az úgynevezett kétfaktoros azonosítás (ilyen például, amikor az internetes felületre nemcsak a kártyaadatokat, hanem egy egyszeri, a felhasználó telefonjára megküldött kódot is be kell írni), de sokszor arra is lehetőségünk van, hogy gyakran használt, megbízható eladóknál, szolgáltatóknál regisztráljuk a bankkártyánkat, hogy annak adatait ne kelljen minden alkalommal újra bepötyögni. 

Alapvető fontosságú, hogy ezeket az adatokat eleve is csak olyan felületre írjuk be, amelynek hitelességéről, megbízhatóságáról meg vagyunk győződve – különben könnyen egy trükkös malware gazdája kezdheti költeni a pénzünket.

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témák

Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!