Utánvét / Cash On Delivery / COD

Az adásvételi szerződésben rögzíthető fizetési módok közül az egyik legbiztonságosabb megoldás.

Az adásvételi szerződés egyik legfontosabb feltétele az eladó számára, hogy mikor, milyen módon és mekkora biztonsággal juthat hozzá eladott terméke ellenértékéhez. 

Vannak olyan világszerte igen elterjedt megoldások, amelyek több évszázados kereskedői és banki gyakorlat szerinti szokásait, szabályait nemzetközi szokványok keretében is szabályozzák. 

Ilyen például az akkreditív (okmányos meghitelezés, documentary credit, Commercial Letter of Credit – L/C) vagy az okmányos beszedvény (okmányos inkasszó, Cash against Documents – CAD), amelyek nemzetközi szokványait a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) rögzítette és tette közzé (UCP600, illetve URC 522 néven). 

Ezek a fizetési technikák már csak szabályozottságuk okán is – eltérő mértékben ugyan, de – biztonságossá teszik egymást nem ismerő üzleti partnerek között is a szerződés vevői teljesítését, az áru ellenértékének kifizetését. 

Nemzetközi szokványok hiányában is erősen befolyásolják azonban az ügyletkötéseket az egyes szakmákban, kultúrákban, piacokon kialakult kereskedői szokások, amelyek az eladó és a vevő kockázatainak mértéke szerint széles skálán kínálnak választási lehetőséget a vállalkozóknak. Az utánvét egyike a legbiztonságosabb megoldásoknak. 

A legbizalmatlanabb eladó azonban rendszerint az előre fizetéshez ragaszkodik. Ez a megoldás ugyanakkor a nemzetközi kereskedelemben viszonylag ritkán alkalmazott, elterjedtebb forma az utánvét. 

Az utánvét (COD – Cash on Delivery) a bizalmatlan eladók között a legkevésbé bizalmatlanok által választott megoldás. Olyan egyidejűnek tekinthető előre fizetés, amelyben egyszerre, egy helyen van jelen az áru és a pénz. 

A B2B kapcsolatokban ez a megoldás nem jellemző, a B2C online rendeléseknél (postai küldeményeknél, légi fuvarozásnál) gyakori megoldás, főként országon belüli üzletkötéseknél. A futárszolgálatok vagy a posta csak akkor adja át a megrendelt terméket, ha a megrendelő az átvétellel egyidejűleg (rendszerint készpénzben) kiegyenlíti a küldemény ellenértékét. Az eladó számára biztonságossá teszi az áruszállítást az a tény, hogy nem fizető vevője esetén birtokon kívül nem kerülhet, áruját visszakapja.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!