Előre fizetés / Cash before delivery / CBD

Az előre fizetés az adásvételi szerződésben rögzíthető fizetési módok közül a legbiztonságosabb – ugyanakkor meglehetősen ritka – megoldás.

Az adásvételi szerződés egyik legfontosabb feltétele az eladó számára, hogy mikor, milyen módon és mekkora biztonsággal juthat hozzá eladott terméke ellenértékéhez. 

A különböző nemzetközi szokványok (például az akkreditív vagy az okmányos beszedvény) mellett számos olyan megoldás van, amelyek az eladó és a vevő kockázatainak mértéke szerint széles skálán kínálnak választási lehetőséget. 

Az utánvét lehetőségével szemben a legbizalmatlanabb eladó rendszerint az előre fizetéshez ragaszkodik (az angol rövidítések mindegyike ezt fejezi ki: CBD – Cash before Delivery, DVP – Delivery versus Payment, DAP – delivery against payment, advance payment). Nem ismeri vevőjét, esetleg kételkedik szerződéses fizetési ígéretében, ezért nagy biztonságra törekedve ragaszkodik ahhoz, hogy a vevő még az áruszállítás előtt kifizesse annak ellenértékét. 

Ez a megoldás a legális és az offline nemzetközi kereskedelemben viszonylag ritkán alkalmazott, hiánycikkek kereskedelmében megoldás lehet, és előfordulhat akkor is, ha a vevő a lehető legalacsonyabb vételáron kíván vásárolni (hiszen a fizetés biztonsága és ideje a legfontosabb árat befolyásoló tényezők egyike). Előre fizethet az az importőr is, aki attól tart, hogy országában zárolják a külföldre történő átutalásokat, és az árut mindenképpen meg kívánja kapni. 

A legtöbb áru világkereskedelmében azonban általában a vevők válogathatnak az eladók között, ezért nem vagy csak igen ritkán kötnek olyan eladóval szerződést, aki előre fizetést kér.

Az online kereskedelem elterjedése azonban hangsúlyossá tette a helyszíni kiskereskedelemben amúgy is uralkodó előre fizetést, a rendeléssel egyidejű fizetés formájában (Cash with Order – CWO). 

Az online kereskedők, webáruházak jelentős része a megrendeléssel azonos időben (átutalással, hitelkártyával, PayPal stb. fizetéssel) kéri áruja ellenértékét, lehet az fizikai áru vagy bármilyen szerzői jog által védett digitális tartalom. Az árut csak azt követően adják fel a vevőnek, a tartalom csak azt követően tölthető le, ha online kifizették annak ellenértékét.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!