Áfás tevékenységek / Áfás termékek

Áfát fizetni minden termékértékesítés vagy szolgáltatás után fizetni kell. Az általános 27 százalékos kulcs mellett van csökkentett és kedvezményes kulcs is, a jogszabály meghatároz továbbá tárgyi adómentes tevékenységeket és szolgáltatásokat is.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Áfamentes / Tárgyi adómentes Pénzforgalmi áfa Hozam

Általános forgalmi adót (áfát) a főszabály szerint a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás után minden esetben fizetni kell. Az értékesítés bruttó (nettó ár plusz áfa) áron történik. A nettó ár a cég nettó árbevétele, az áfa az államot illeti. 

Az áfa általános mértéke jelenleg Magyarországon 27 százalék. Vannak ugyanakkor csökkentett, illetve kedvezményes áfakulccsal adózó termékek. A jogszabály meghatároz továbbá olyan csoportokat is, amelyek közérdekű vagy speciális jellegükre tekintettel áfamentesek, azaz tárgyi adómentesek

Csökkentett, 18 százalékos áfát kell fizetni 

 • a tej és tejtermékekért,
 • a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékekért,
 • a zenés-táncos rendezvények szervezéséhez kapcsolódó tevékenységek után.

Kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs érvényes a

 • könyvekre, kottákra, újságra,
 • egészségügyi termékekre, gyógyászati segédeszközökre,
 • sertés-, szarvasmarha-, juh-, kecske-, baromfihúsra, tojásra tejre, halra,
 • távhőszolgáltatásra,
 • előadó-művészeti szolgáltatásra,
 • internet-hozzáférési szolgáltatásra
 • egyes vendéglátó-ipari tevékenységekre és 
 • szálláshely-szolgáltatásra.

Fontos, hogy csak azok a tevékenységek tartoznak a kedvezményes, csökkentett vagy áfamentes körbe, amelyeket az áfatörvény mellékletében tételesen felsorolnak. 

Bizonyos feltételek esetén a vállalkozások kérhetnek alanyi adómentességet. Ez azonban az adózóra (a vállalkozásra vagy a vállalkozóra) vonatkozik függetlenül attól, hogy milyen tevékenységet folytat.

Utoljára szerkesztve: 2022. május 29.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!