QR kódos fizetés

A QR kódos fizetés valójában egy átutalás, ami azt feltételezi, hogy az eladónak van saját, fizetési szolgáltatónál regisztrált QR kódja, a vevőnek pedig leolvasója és megfelelő mobilapplikációja.

  • + Nem kártyás fizetés, tehát nincs kártyaköltség.
  • + Azonnal az eladó számlájára kerül a pénz.
  • + Biztonságos.

  • - Egyedi banki mobilalkalmazás kell az eladó oldalán.
  • - Minden tranzakcióhoz külön QR kód kell.

A QR kódos fizetés a gyorsan terjedő online fizetési megoldások közé tartozik, mert nem online kártyás fizetés, hanem valójában átutalás. Ennek több szempontból is van jelentősége. 

A kártyás tranzakciók után az eladó kicsi, de észrevehető mértékű jutalékot fizet a banknak, ellenben a pénz nem kerül azonnal a számlájára, hanem gyakran több nap után írják jóvá neki. A QR kódos fizetés díja alacsonyabb, és a pénz azonnal megjelenik az eladó számláján, amióta működik Magyarországon az azonnali fizetések rendszere

A fizetéshez annyi kell csupán, hogy az eladó képes legyen minden egyes tranzakcióhoz egy QR kódot generálni. Ehhez elég egy mobiltelefon és egy megfelelő banki mobilalkalmazás (ilyet már több bank is kínál), és máris felállt a rendszer az eladói oldalon. Sőt ha az eladó nem személyesen árulja a termékét, hanem alkalmazottai ülnek a pénztárba, arra is van már megoldás, hogy a QR kód az ő mobiljukon jelenjen meg. 

Ha ez megvan, akkor a vevő odalép a kasszához, a pénztáros felmutatja a QR kódot, a vevő a telefonjával leolvassa, és netbanki alkalmazásában máris megjelenik a fizetési kérelem. Ekkor a vevő ujjlenyomattal vagy PIN kóddal megerősíti, hogy valóban a számla tulajdonosa tartja a kezében a készüléket. A sikeres azonosítás után a vevő jóváhagyja az összeg kifizetését, ami néhány másodpercen belül teljesül is, azaz a pénz ténylegesen az eladó számlájára kerül, nem úgy, mint a kártyás fizetéseknél. 

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!