Áfamentes / Tárgyi adómentes

Az áfatörvény meghatároz olyan tevékenységeket, illetve termékeket, amelyeket közérdekű vagy speciális jellegük miatt áfamentes körbe sorolnak. Ezek a tárgyi adómentes tevékenységek, illetve termékek. Áfát fizetni utánuk nem kell, de – ha az ilyen tevékenységet folytató vállalkozás nem alanyi adómentes – áfabevallást készítenie kell.

Általános forgalmi adót (áfát) a főszabály szerint a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás után minden esetben fizetni kell. Az értékesítés bruttó (nettó ár plusz áfa) áron történik. A nettó ár a cég nettó árbevétele, az áfa az államot illeti. 

Az áfa általános mértéke jelenleg Magyarországon 27 százalék. Vannak kedvezményes, illetve csökkentett áfakulccsal adózó termékek. Előbbi körbe tartoznak például a gyógyszerek és a könyvek, amelyeket 5 százalékos áfa terhel. Utóbbiba egyebek mellett a tej és a pékáru, amelyeknél az adókulcs 18 százalékos. 

Az áfatörvény meghatároz továbbá olyan tevékenységeket is, amelyek közérdekű vagy speciális jellegükre tekintettel adómentesek, azaz ezek tárgyi adómentesek. 

Fontos, hogy csak azok a tevékenységek tartoznak áfamentes körbe, amelyeket az áfatörvény mellékletében tételesen felsorolnak. 

Közérdekű jellegére tekintettel jelenleg tárgyi adómentes: 

– az egyetemes postai szolgáltatás (az üzleti csomagküldés, illetve a futárszolgálat nem része ennek),

– humán egészségügyi ellátás (fogászati is),

– közszolgáltatók által végzett szociális ellátás, 

– óvodai, diákotthoni és kollégiumi ellátás,

– nonprofit szervezetek tagdíjai és a tagok részére nyújtott szolgáltatások,

– közszolgálati rádió és televízió médiaszolgáltatásai (a reklám nem),

– egyéb oktatás/képzés (szakképzés, felnőttképzés, nyelvi képzés stb.)

 

A tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel áfamentes:

– biztosítás,

hitelközvetítés és -nyújtás,

– pénzügyi szolgáltatások,

– postai bélyeg, illetékbélyeg,

– szerencsejáték szolgáltatás,

– főszabály szerint a használt ingatlan bérbeadása és értékesítése.

A fogalom nem tévesztendő össze az alanyi adómentességgel, amelyet az adózó kérhet, ha megfelel az erre vonatkozó szabályokban foglalt feltételeknek. 

Jó figyelni továbbá arra is, hogy a tárgyi adómentes tevékenységet folytató vállalkozásnak is el kell készítenie az áfabevallását, ha a cég maga nem kért alanyi adómentességet. 

Ha pedig a vállalkozás olyan tevékenységet is folytat, amely nem áfamentes, akkor el kell különítenie a tárgyi adómentes, és az ebbe a körbe nem sorolható tevékenységei költségeit. Abban az esetben, ha van olyan költség, amelyről nem állapítható meg, hogy közvetlenül melyik tevékenységcsoporthoz kapcsolódik, azt bevételarányosan kell megosztania az áfás és áfamentes tevékenységek között. Ennek figyelembevételével kell elkészíteni az áfabevallást. 

Utoljára szerkesztve: 2022. május 29.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!