CVV/CVC kód

A CVC vagy CVC kód a bankkártyák hátoldalán a fehér mező jobb felső sarkában található számsor utolsó 3 számjegye. Arra szolgál, hogy ha valahol esetleg lefotóznák a bankkártya számát, akkor se tudjanak vele fizetni, mert ezt minden online fizetésnél elkérik.

A CVV vagy CVC kód egy egyszerű biztonsági intézkedés a bankkártyák védelme érdekében. Akár tudunk róla, akár nem, a bankkártyánkról sokszor készül kép, például az üzletek biztonsági kamerái is rögzíthetik, amikor fizetünk velük. Ez viszont azzal a veszéllyel jár, hogy mások is megismerhetik a bankkártyánk számát.

Hogy ezzel ne lehessen visszaélni, a kártya hátoldalán is van egy biztonsági kód. Amikor a kártyánkkal olyan helyen fizetünk, ahol nem lehet PIN kódot kérni – vagyis jellemzően a netes vásárlások során –, akkor nemcsak a kártyaszámot, de ezt a hátoldali kódot is elkérik.

Emellett az online fizetések biztonságának további erősítését célzó uniós előírásokban bevezetett kétfaktoros azonosítás során egy további azonosítót is meg kell adnunk a vásárláskor.

Életünk bonyolítása érdekében a nagy kártyatársaságok nem ugyanazzal a névvel illetik ezt a kódot: a VISA CVV vagy CVV2 jelölést, a MasterCard CVC vagy CVC2 jelölést használ. További nehezítés, hogy vannak kártyák, amiken háromnál több számjegyű a kód, de ettől sem kell zavarba jönni, mindig az utolsó 3 számjegyről van szó.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 28.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!