POS-terminál

A POS-terminál (Point of Sale terminál) olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a vásárló a vásárlás helyszínén készpénz nélkül fizessen.

  • + Készpénz nélkül lehet fizetni, vivát!

  • - Vannak biztonsági kockázatai, de egyre kevesebb.

A POS-terminál olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a vásárlás helyszínén készpénz nélkül fizessünk. Ma már csak odatartjuk az érintőkártyánkat vagy a telefonunkat közel a terminálhoz, és máris lezajlik a tranzakció, mehetünk. 

De nem volt ez mindig így. A POS-terminálok hőskorában, a 70-es, 80-as években minden egyes alkalommal aláírásra és PIN kódra is szükség volt. Arra is sokan emlékeznek, hogy 10-15 éve még az eladó kezébe kellett adni a bankkártyát, ő pedig lehúzta a mágnescsíkot a terminálban.

Ma ezzel ellentétben ott tartunk, hogy lassan a bőrünk alá ültetett csippel is fizethetünk. Ez valóban megvalósítható, de azért még várni kell erre a reformra, és hát az is kérdés, hogy mekkora a valós társadalmi igény az ilyesmire. Ott azonban tartunk már, hogy a bankkártyánk vagy a telefonunk terminálhoz közelítésével is tudunk fizetni. 

Ez a csoda az RFID technológiának köszönhető, aminek lényege, hogy a terminál által generált mágneses tér feszültséget indukál a kártyánkba vagy a telefonunkba épített kis áramkörben, amely ettől működésbe lendül, és sugározni kezdi a megtanult jeleket: ez és ez a kártya vagyok, X. Y. kártyabirtokos tulajdona, Z. kártyakibocsátó banktól. Fizethetek? 

Ezek a jelek aztán titkosított formában eljutnak a kártyatársaságokhoz, majd az eladó és a vevő bankjaihoz, ahol a kártyát autorizálják, azaz megállapítják, hogy tényleg létezik, érvényes, és lehet vele fizetni (van rajta pénz), a tulajdonost pedig autentikálják, azaz a PIN kód segítségével meggyőződnek róla, hogy tényleg ő az adott kártya tulajdonosa. 

A vevő bankja ezután jelzi, hogy részéről a tranzakció rendben, a terminálra megérkezik az OK üzenet, és a pénztáros a kezünkbe nyomja a blokkot. Ezzel egy időben a bank a vevő számláján levonásba helyezi a kérdéses összeget, aztán a két érintett bank (ez alkalmasint lehet egy és ugyanaz is) az esti elszámolásban a kártyatársaság közvetítésével elszámol, és az eladó bankja az eladó számláján jóváírja a vásárlás összegét. 

A POS-terminálokkal, illetve az általuk és a kártya által alkalmazott RFID technológiával kapcsolatban visszatérő aggodalom, hogy a kártya áramkörét mobil „ál-POS-terminálokkal” is aktiválni lehet, mondjuk, tömegközlekedési eszközökön közel férve hozzájuk, a helyzet azonban az, hogy az ilyen típusú bankkártyalopások nehezen kivitelezhetők, ezért nagyon ritkák.

Utoljára szerkesztve: 2023. január 10.

Kapcsolódó témák


Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!