RFID

Az RFID („radio frequency identification”, rádiófrekvenciás azonosítás) olyan technológia (lényegében egy speciális címke), amely képes lehet akár saját áramforrás nélkül is információt átadni, amikor leolvasó egység közelébe kerül.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Szenzor Érintőkártya / Paypass / Paywave Mobilfizetés

Az RFID-technológia a kereskedelem, a raktározás és a logisztika világában jelentős szerepet tölt be. Fizikai megjelenési formája általában egy címke, bélyeg vagy matrica, amelyet egy tárgyra vagy tárgyban helyeznek el. Működésének lényege, hogy egyetlen matricába sűrítve viszonylag sok információt tudunk tárolni és átadni egy számítógépes rendszernek, valahányszor a matrica egy leolvasó egység közelében van.

A megoldás egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy a matricának nincs szüksége saját energiaforrásra ahhoz, hogy kapcsolatba lépjen a leolvasóval, az ehhez szükséges energiát a matrica a leolvasó által kibocsátott elektromágneses hullámokból nyeri. Léteznek ugyanakkor félig passzív – nagyon kicsi áramigényű – és aktív RFID-rendszerek is. Már az előbbiek is képesek információkat gyűjteni és tárolni a környezetükben levő szenzorokból, utóbbiak pedig jóval nagyobb távolságban adnak és fogadnak jeleket, akár évekre elég „üzemanyaggal”.

A RFID használatára épülő raktározási, logisztikai és kereskedelmi rendszerekkel, beléptető kapukkal, biztonsági jelzőkészülékekkel vagy karkötőkkel ma már szinte minden üzletben, wellnessben találkozhatunk, de ez a fajta azonosítás számos más területen is forradalmasítja a működést. 

Elég, ha arra gondolunk, hogy az egészségügyben milyen előnyöket tartogat, ha a páciens állapotát nyilvántartó rendszereket összekapcsoljuk a betegutakkal. Ha ezt még a viselhető eszközökből (szívritmus-, vércukorszint- vagy véroxigénmérés) kapható információkkal is kiegészítjük, máris kiviláglik a felhasználás sokszínűsége. RFID-technológiának számít az NFC is, ami lehetővé teszi, hogy az okostelefonokat érintéses fizetőeszközként használjuk.

Az RFID technológia alapjaiban változtatta és változtatja meg az ipar működését is, hiszen az Ipar4.0 néven ismert ipari forradalom részben éppen az alkatrészek mozgásának követésén alapul.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!