Ipar4.0

Ipar4.0 néven a digitális átalakulást jelentő „negyedik ipari forradalmat” szokás emlegetni, amelynek lényege a folyamatok során keletkező adatok felhasználása a rendszerek automatikus, algoritmusok vagy mesterséges intelligencia révén történő vezérléséhez.

Legfontosabb kapcsolódó témák

Adatgazdaság Metaadat Fintech

Az Ipar4.0 a legújabb, adatalapú ipari forradalom közkeletű elnevezése. A digitális kor egymással is összekapcsolt üzemei minden nap milliárdnyi termelési és technológiai adatot szolgáltatnak magukról a beépített, mindenhol jelenlévő érzékelők (szenzorok) révén. 

A termelési lánc minden szegmensében gyűjtött adatokat aggregálva, elemezve és összekapcsolva a gyártási folyamat sokkal pontosabb lesz, lehetővé válik a kapacitások megosztása és hatékony allokációja, illetve a teljes automatizáció, ami drasztikusan csökkenti a gyártási költségeket és időt. 

Az Ipar4.0 összekapcsolja a robotika, a Big Data, a mesterséges intelligencia, és a 3D nyomtatás eredményeit, így elképesztő hatékonyság-növekedést tesz lehetővé. Az ipar már a 20. században is hatalmas, félig automatizált gyártósorok segítségével érte el az árcsökkenést hozó méretgazdaságosságot, de ezek a sorok a mai napig meglehetősen merev struktúrák. 

Egy autógyár átállítása egyik modellről a másikra több hónapot igénybevevő folyamat, és az adott modell, különböző színű és felszereltséggel bíró modelljei közötti váltás sem megy egyik percről a másikra. A fogyasztói igények gyors változása miatt a világ ugyanakkor egyre inkább a kisszériás sorozatok irányába halad.   

Ilyen körülmények között az egymásra épülő folyamatok adatelemzésre épülő összehangolásának különös jelentősége van. A releváns adatok elemzésének köszönhetően a gyártósorokat irányító szoftverek egyre több feladatot oldanak meg, egyre könnyebben állnak át egyik termékről a másikra. Ahhoz, hogy a rendszer igazán hatékony legyen, a sort irányító rendszernek minden releváns információt integrálnia kell: 

rendelkeznie kell az igényekről szóló információkkal (leadott rendelések); 

le kell adnia a rendelést a beszállítók felé (a különböző alapanyagoknak mikor és pontosan hol kell rendelkezésre állniuk); 

ismernie kell a raktárkészleteket; 

szabályoznia kell a teljes gyártósor működését, nyilvántartva az alkatrészek kopását, terveznie kell cseréjüket, érzékelnie kell a meghibásodásokat, és intézkednie kell a javításokról. 

Az Ipar4.0 szemlélet ma még beláthatatlan változásokat hoz a világgazdaságban: a gyártás a 80-as évek óta az olcsó munkaerővel rendelkező országok irányába áramlott, de már vannak erős jelei annak a trendnek, hogy az automatizáció és az Ipar 4.0 miatt a legfontosabb termelőüzemek ismét a fejlett országokba kerülhetnek vissza.  Az biztosra vehető, hogy az Ipar4.0 rendszereket értő, azokat tervező és irányító munkaerő rendkívüli módon felértékelődik a jövőben.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!