Metaadat

A metaadat az adat adata: egy olyan speciális, szabványos adat, mely információt szolgáltat más adatokról. Összefoglalja és rendszerezi, katalogizálja az adatokat, megkönnyítve a keresést, felhasználást. A metaadatok többnyire automatikusan létrejövő elemek, de létre lehet hozni manuálisan is azokat, hogy szubjektív vagy pontosabb leírások szülessenek.

A metaadat strukturált, sztenderd, szabványosan írható és olvasható adat más adatokról, a tárgyat röviden értelmezhető módon ábrázoló részlet. Egy leíró formátum, mely abban segít, hogy az egyébként nehezen rendezhető adatok könnyen kereshetők, azonosíthatók legyenek.

A „meta-” előtag jelentése: a felszínen nem látható, leíró. A metaadatok segítségével az olyan adatok, mint a képek, hangok, tárgyak, de akár könyvek, dokumentumok is rendszerezhetők, összefoglalhatók, a rendezésükhöz, megértésükhöz alapvetően szükséges információk szabványos formában tárolhatók.

Metaadatokat a digitalizáció előtt is használtunk: gondoljunk csak a könyvek katalógusadataira: szerző, cím, tartalomjegyzék, kulcsszavak, kiadói információk, ISBN-szám, de akár az oldalszám is.

Manapság bármilyen fájl esetében a legalapvetőbb metaadatok a szerző, a létrehozás dátuma, a módosítás dátuma, cím, de digitális fájloknál a fájl mérete, képeknél a felbontása, hangfájloknál a használt tömörítési eljárás vagy a frekvencia is ilyen. Weboldalaknál megjelenhet a CMS rendszer jelölése, az ajánlott felbontás vagy a böngésző típusa, de akár a felhasználói felület (UI) elemeinek szöveges leírása is (pl. az akadálymentes honlapok esetében).

Üzleti területen a metaadatoknak négy alapvető értéke van. Az első az osztályozás lehetősége: kulcsszerepe van az adatbázisok fenntartásában, használhatóságának biztosításában, hiszen a metaadatok segítségével akár manuális emberi erőforrással, akár mesterséges intelligenciával is jelentősen hatékonyabban lehet feldolgozni nagy mennyiségű adatot (Big Data), mint ha elemenként kellene minden esetben vizsgálni.

A második felhasználási terület az IT-biztonság: metaadatokkal a rendszerek képesek jelölni a biztonsági beállításokat, kezelni az autorizációt, hozzáférési jogokat kiosztani. 

A harmadik érték az ügyfélélmény javításának képessége, hiszen az objektumok, tartalmak értékeléseinek metaadatokban való tárolásával személyre szabott ajánlatokat lehet adni, megkülönböztetve a hasznos és haszontalan tartalmakat. 

Nem utolsósorban pedig az univerzális kereshetőség is kulcsérték. A metaadatok egyik jellemzője, hogy szabványosan olvashatók, értelmezhetők, tehát egy ismert formátumú fájl esetében a benne rögzített metaadatok olvasásához nincs szükség speciális szoftverekre, egy kialakult iparági minta alapján használatosak a formátumok. Ennek köszönhetően a nagyon különböző fájlok, dokumentumok is átvihetők más rendszerekbe, mert a metaadatok alapján kezelhetők maradnak.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!