CMS / Content Management System / Tartalomkezelő rendszer

A CMS egy olyan háttér IT-megoldás, melynek funkciója, hogy a felhasználók által elérhető webes felületre a szerkesztők által létrehozott és belső rendszerekben kezelt digitális tartalmat biztonságosan és helyesen kijuttassa.

A CMS rendszerek használatának előnye, hogy bonyolultabb, komplexebb, dinamikus tartalmakat felvonultató weboldalak, teljes domainek is kezelhetők, könnyen frissíthetők maradnak, és a háttérben egymástól függetlenül, párhuzamosan több szerkesztő is dolgozhat, anélkül hogy a weboldal működését akadályoznák.

Ezenfelül a CMS rendszerek alapvetően codeless platformok, vagyis a szerkesztőknek nincs semmilyen programozói tudásra szükségük, mégis képesek a weboldalak tartalmát megváltoztatni, szerkeszteni. (Normál esetben a weboldalak HTML, JavaScript és CSS kódok sokaságából állnak, amennyiben valaki CMS nélkül áll neki weboldalt fejleszteni, akkor minden esetben az említett technológiák mély ismeretére lenne szüksége minden közreműködőnek.)

Manapság a vállalati tartalomkezelő rendszerek a szerkesztés képességén túl a munkafolyamatok kezelésére, tartalomszervezésre, jelentéskészítésre és analitikára, többnyelvű felületek kezelésére, illetve a weboldalak üzembiztonságának növelésére is alkalmasak. A nagyvállalati CMS szoftverek képesek több ezer aloldal párhuzamos kezelésére, előre időzíthetők változások, illetve hiba esetén vissza is hívhatók a változtatások.

A piacon több ingyenes, nyílt forráskódú CMS is elérhető, a legismertebbek ezek közül a WordPress (ezen fut a világ weboldalainak 40 százaléka), a Joomla vagy a Drupal. Előnyük, hogy viszonylag gyorsan és könnyen lehet weboldalakat, blogokat indítani velük, számtalan kiegészítő (plugin) és séma elérhető hozzájuk, és elterjedtségük okán könnyű a fejlesztéshez, telepítéséhez és üzemeltetéséhez szakembereket találni. Ugyanez a kockázat is, hiszen a hackertámadások célkeresztjében is az elterjedtebb rendszerek állnak többnyire. 

Természetesen vannak zárt forráskódú, jellemzően nagyvállalati környezetbe szánt megoldások is. Az ilyen rendszereknek többnyire két része van, az egyik az interfész, ahol a szerkesztők képesek létrehozni, módosítani vagy törölni tartalmakat, a másik pedig az a szállító megoldás, mely a tartalmakat a kívánt felületen programozottan elhelyezi. 

Utoljára szerkesztve: 2022. július 7.

Kapcsolódó témák




Utoljára megtekintett fogalmak

A Start Up Guide Galaxis támogatója a Magyar Fejlesztési Bank.
Ez a SUG Galaxis 1.0 nyilvános tesztüzeme. Az oldallal kapcsolatos észrevételeidet, javaslataidat örömmel fogadjuk a hibabejelentes@startupguide.hu címen!

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Hivatalos állásfoglalásért mindig forduljon az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szüksége a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!